Araba Zengin İşi Oldu Artık: Hem Sıfır Hem İkinci El Arabaya Zam Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Araba Zengin İşi Oldu Artık: Hem Sıfır Hem İkinci El Arabaya Zam Geldi

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarına yeni zam geldi. Sektörde yaşanan sıkıntılar, fiyatları daha da yukarı çekecek gibi duruyor.

Taşıt 14 Nisan 2022 13:00 0
Araba Zengin İşi Oldu Artık: Hem Sıfır Hem İkinci El Arabaya Zam Geldi

Sıfır ve ikinci el araba almak da hayal oluyor: Edinilen son dakika bilgilerine göre hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatlarına yeni zam geldiği, önümüzdeki günlerde zamların geleceğine yer verildi.


Geçtiğimiz dönemlerde gelen art arda zamlarla birlikte sıfır ve ikinci el araba fiyatları ciddi oranda arttı. Artan fiyatların azalması beklenirken bir zam daha geldi. Gelen son verilere göre KDV düzenlemesinin ikinci el araba piyasasına olumsuz etki ettiği, yüzde 1'den yüzde 18'e çıkan KDV'nin fiyatlara yansıtılmaya başlandığına yer verildi.


HURDA ARAÇLAR BİLE 40-50 BİN LİRA: YÜZDE 25 ZAM GELDİ

Bundan 2-3 yıl önce 10 bin lira bile çok denilen hurda arabalar bile şimdi 50 bin liraya kadar fiyatla satılıyor. Sozcü'den Gamze Bal, bugün kaleme aldığı yazısında ikinci el araç piyasası hakkında detayları paylaştı.  Arabam.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dr. Naim Çetintürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “KDV düzenlemesi sonrası ay başından bu yana ikinci el piyasasında modellere göre değişen yaklaşık yüzde 1-4 arasında fiyat artışları gözlemliyoruz. Mart itibarıyla geçtiğimiz yıla göre satışlarda yüzde 33 geri çekilme yaşandı.” ifadelerini kullandı ve yılın ilk çeyreğinde ikinci el araba fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapıldığı görüldü.


Konu ile ilgili açıklama yapan Çetintürk, “Mart ayında arabam.com ikinci el ilan analizinde bu kilometre aralığındaki araçların ilan oranı yüzde 15 artmış durumda. Bunun sebebi de aslında bu grupta kalan araçların fiyat açısından daha kolay erişilebilir olması” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR KM'Sİ YÜKSEK ARABALARA YÖNLENDİLER

Fiyatların rekor kırması sonrası vatandaşlar, fiyatı daha uygun olduğu için yüksek kilometreli araçlara yöneldi. Son verilere göre araç fiyatlarına fiyata göre yapılan son zamlar şu şekilde oldu:


100 bin TL altında olan araçlarda yüzde 4,

100-200 bin TL arasındaki araçlarda yüzde 1,

200-300 bin TL arasındaki araçlarda yüzde 2,

300 bin TL üzerindeki araçlarda da yüzde 1'lik artışlar yaşandı.


SIFIR ARAÇLARA DA ZAM GELDİ

Fiyatı 300 bin lira civarında olan sıfır araçlar, sene başından bu yana 40 bin lira artarken 400-500 bin liranın üzerindeki sıfır arabalarda ise 70 bin liraya varan fiyat artışları görüldü. Sıfır araç tedarikinde yaşanan sorun, çip sıkıntısı, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle artan emtia fiyatları sıfır araba fiyatlarını daha da yükseltti. Sıfır araba fiyatlarına bu ay yüzde 5 oranında bir zam yapılmasının beklendiği bildirildi.


Zamlar vatandaşların belini bükerken bir araba almak isteyen vatandaşlar, ya eski model ve yüksek kilometreli araçları tercih ediyor ya da kredi çekerek bir arabayı ancak alabiliyor. Emtia fiyatları düşmeden, çip krizi sona ermeden de zamların önüne geçilmesine zor gözüyle bakılıyor. Vatandaşlar, bu konuda bir düzenleme bekliyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç