Araba Alımı Satımında Stokçuluk Yine Bitmedi: Taksit Değişti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Araba Alımı Satımında Stokçuluk Yine Bitmedi: Taksit Değişti

Taşıt alımı satımında yapılan düzenleme sonrası stokçuluğun bitmesi bekleniyordu. Ancak stokçuluk yine bitmedi.

Taşıt 27 Eylül 2022 17:04 0
Araba Alımı Satımında Stokçuluk Yine Bitmedi: Taksit Değişti

Araba alımı satımında stokçuluk bitmedi.

Bilindiği üzere 15 Eylül tarihinde Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenleme getirdi ve galericiler olarak bilinen otomobil al satçılarının artık aldıkları sıfır araçlaı 6 ay ve 6 bin km geçmeden satamayacaklarını yasa ile düzenledi. Düzenleme 1 Temmuz tarihine kadar devam edecek. Bu düzenleme ile stokçuluğun önüne geçmek, ikinci elde yaşanan fahiş artışları azaltmak ve sıfır araç bulunurluğunu arttırmak hedeflendi. 

Ancak gelen son açıklama, yine stokçuların olduğunu ve bunun da tam çözüm olmadığını gösterdi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç yaptığı son dakika açıklamasında, düzenlemenin etkili olmadığını söyledi ve kanun sonrası stokçuluğun devamını şu şekilde açıkladı: "Daha önce de açıkladığımız gibi kayıtlı olmayan, vergi ödemeden merdiven altı yöntemlerle araç alım satımı yapan kişiler bu düzenlemeden etkilenmediği için stokçuluk yapmaya, piyasanın dengesini bozmaya devam ediyor. Fiyatlardaki şişmenin önüne geçilmesi için kayıt dışı satış yapanların engellenmesi gerekiyor."

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ? ARABA ŞİMDİ ALINIR MI?

Fiyatlarda önümüzdeki günlerde bir düşüş olacak mı? sorusuna da değinen Erkoç, son dönemlerde dünya genelinde yaşanan arz talep sıkıntısının bir süre daha devam edeceğini, arz ile talep arasındaki makasın artması ile fiyatların daha da çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Erkoç sözlerini şu şekilde sona erdirdi: "Üretimde ve lojistikte yaşanan aksaklıklar devam ediyor. Pandemiden sonra markaların tam kapasite çalışmaması arzda yaşanan sorunları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde bazı markalar da dünya genelindeki birkaç fabrikasını kapatacağını ve küçülmeye gideceğini açıkladı. Markaların üretimde kısıtlamaya gideceklerini ifade etmesi gösteriyor ki arz talep dengesinde yaşanan makas daha fazla açılacak. Bu da fiyatlardaki artışı beraberinde getiriyor. Maliyet artışları sebebiyle yükselen fiyatların yanı sıra, döviz kurunun dalgalı seyri, banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorluklar ve vade sayılarının az olması pazardaki daralmanın ana sebeplerinden. Bu sebeplerden dolayı fiyatların daha da yükseleceğini öngörüyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ihtiyaçlarını ötelememelerini ve bu dönemde karşılamalarını öneriyoruz. Çünkü önümüzdeki süreçte fiyatların yükselmesi kaçınılmaz."

Taşıt fiyatları , haberleri için TIKLAYIN

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç