Antep fıstığı fiyatında son dakika: Çok düşük
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Antep fıstığı fiyatında son dakika: Çok düşük

Antep fıstığı fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada fiyatların oldukça düşük olduğu ve maliyetleri karşılamadığına yer verildi.

Tarım 18 Ağu 2023 08:21 0
Antep fıstığı fiyatında son dakika: Çok düşük

Antep fıstığı fiyatları üreticileri üzüyor.

Antep fıstığı üreticilerinin hasar dönemi her seneye göre bu sene daha da sancılı geçti. İklim değişikliği, kuraklık, sulama yetersizliği ve daha birçok etki nedeniyle rekolte, geçen senenin çok altında geldi. Bu sene Türkiye genelinde 150-160 bin dolayında antepfıstığı hasat edilmesi beklenirken üreticiler alım fiyatlarının maliyeti karşılamadığını söyleyerek bu konuda düzenleme beklediğini söyledi. 110 TL'lik fiyattan işlem gören boz Antepfıstığında kilo fiyatının 120, 160 TL'den işlem gören kırmızı ben Antepfıstığının ise 200 liradan satılması durumunda üreticinin kar edeceği bildirildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, kentte 1,5 milyon civarında dekarda Antepfıstığı üretildiğini söyledi ve ağaç sayısının her geçen gün arttığını, buna karşılık verimliliğin azaldığını söyledi. 

Yiğit konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “20 yıllık bir ağaç 5 yıl öncesine göre bir salkımda ortalama yüzde 30 düşüş yaşandı. Antepfıstığı endüstriyel bir ürün aynı zamanda, birçok sektörde kullanılıp, binlerce kişiye de istihdam sağlıyor. Amerika ve İran’da da fıstık yetişiyor. Aromasıyla bizimle kıyaslanamazsa da verimlilik açısından bizden çok öndeler. Biz de sulamadan ve iklim değişikliğinden dolayı verimlilik çok düşük. Bu yıl sıcaklardan dolayı Antepfıstığına haşereler de dadandı. Hasat öncesi yeniden ilaçlamak zorunda kaldık. Normalde de hasat öncesi ilaçlama yaptığımız hatırlamıyoruz. İlacı çok atınca da ağaca zarar veriyor” dedi ve maliyetlerin son 1 yılda 2 kattan fazla arttığını söyledi.

Yurt genelinde Antepfıstığının ortalama 110 liradan işlem gördüğünü ve bu fiyatın üreticiyi kurtarmadığını söyleyerek, "Su altı boz fıstığın fiyatı 120 olmalı. Ben kırmızı fıstıkta da fiyatların 200 lira olması lazım. Bu fiyatlar ancak çiftçiyi kurtarır. Önce üretici kazanmalı ki herkes kazansın. Üretici tarlaya küsüp, umudunuz keserse herkes kaybedecektir” dedi.

Antepfıstığının yanı sıra Siirt fıstığında da aynı durumun yaşandığı ve TMO'nun bu konuya el atması gerektiğine yer verildi.

ANTEP FISTIĞI FİYATI NE KADAR?

Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada antep fıstığı fiyatının şu şekilde olduğu görülüyor.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç