Ankara'da Suya İndirim: Yüzde 50 İndirim Gelirse ASKİ 1 Milyar 100 Milyon TL Zarar Edecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ankara'da Suya İndirim: Yüzde 50 İndirim Gelirse ASKİ 1 Milyar 100 Milyon TL Zarar Edecek

ASKİ'den bir açıklama yapıldı ve suya indirim konusuna değinildi. Açıklamada 24 lira maliyetli suyun 13 liraya verildiğinin altı çizildi.

Yerel Haberler 11 Ekim 2022 15:31 0
Ankara'da Suya İndirim: Yüzde 50 İndirim Gelirse ASKİ 1 Milyar 100 Milyon TL Zarar Edecek

ASKİ: Suya indirim gelirse zaar 1 milyar 100 milyon lira olur.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), dünkü belediye meclis toplantısında suya yüzde 50 indirim kararı aldı. ASKİ'den konu ile ilgili bir açıklama geldi ve yüzde 50 indirim yapılması durumunda ASKİ'nin işlevsiz duruma geleceğine yer verildi. 

Suyun metreküp maliyetinin 24 lirayta geldiğini, ücretin ise şimdi 13 lira olduğunu bildiren ASKİ, suyun sosyal yardım alan ailelere 10 tona kadar olan kısmı için ton başına 1 liraya , öğrenci evlerine de yüzde 50 indirimle verildiği bildirildi. 

Açıklamada ASKİ'nin zaten maliyetinin yarısına suyu verdiği bildirilirken, "Zaten maliyetinin yarısına ücretlendirilen su tarifesine yüzde 50 indirim yapılması, ASKİ'yi işlevsiz hale getirecektir. Bu kararla, halka yıllık ortalama 300 milyon metreküp su temini sağlayan ASKİ'nin su tarife geliri yıllık yaklaşık 1,8 miyar lira olacaktır. ASKİ'nin sadece 2022 yılı elektrik ve personel gideri 2,3 milyar liradır. Elektrik giderlerinin 2023'te fiyat artışları sonucunda yaklaşık 5 milyar lira olması beklenmektedir. Dolayısıyla bu gelir, ASKİ'nin sadece yıllık elektrik giderini dahi karşılayamaz durumdadır. Meclis'te alınan bu su indirimi kararı değil, ASKİ'nin iflas ettirilmesi kararıdır." ifadelerine yer verildi.

YENİ DÖNEMDE ZAM OLMADI

Açıklamanın devamında, eğer indirim uygulanırsa zaten 500 milyon zarar eden ASKİ'nin bu zararının sene sonuna kadar daha da artacağına yer verildi. Açıklamada, "ASKİ, mevcut fiyat tarifesi ile bu yıl şu ana kadar 500 milyon lira zarar etmiştir. Yeni kararın uygulanması ile zararın yıl sonunda kadar 1 milyar 100 milyon liraya çıkması beklenmektedir. Su hayati bir konudur. Bu şartlar altında, Ankara'nın susuz kalmaması için ASKİ'nin devam eden altyapı çalışmaları ve müteahhitlik hizmetleri mecburen durdurulacaktır. 30 yıldır ihmal edilen, temiz su hasreti çeken Polatlı, Elmadağ ve Gölbaşı hatlarındaki çalışmalar ile su taşkınlarını önleyecek büyük altyapı çalışmaları da yine zorunlu olarak yarıda bırakılacaktır." denildi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç