Ankara ve İstanbul İsimleri Nereden Geliyor? İşte Hikayeleri
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ankara ve İstanbul İsimleri Nereden Geliyor? İşte Hikayeleri

Hepimiz merak etmişizdir. Ankara ile İstanbul isimleri nereden geliyor acaba? diye. İşte sorunun cevabı.

Yerel Haberler 16 Tem 2022 23:56 0
Ankara ve İstanbul İsimleri Nereden Geliyor? İşte Hikayeleri

Ankara ve İstanbul şehirlerinin isimleri buradan geliyormuş meğer.

Hepimizin hayatında illa ki bir sohbette geçmiştir. Bu şehrin şu şehrin adı nereden geliyor. Söylene söylene nasıl evrilmiş? Biz de bu yazımızda Türkyie'nin en kalabalık iki şehri olan İstanbul ve Ankara'nın adlarının nereden geldiğine yer verdik.

Bakalım isimleri nereden geliyormuş:

ANKARA ADI NEREDEN GELİYOR?

Ankara adının nereden geldiği konusunda birçok hikaye, söylenti ve ricayet vardır. Birçok söylenti var ama şehrin adının nereden geldiğine dair net bir bilgi belge maalesef yok. Söylentilere baktığımızda en çok geçen şey, şehrin adıın Galyaılara dayanmasıdır. Rivayete göre Galyalıların yaşadığı dönemide şehrin kurulduğu ve şehre DURDURAN anlamına gelen Ankyra ismi verilmiş. Tarih ilerlediğinde ise bu isim değişmiş ve Yunanca Çapa anlamına gelmişti. 

Daha sonra Ankyra ismi söylene söylene Ankara halini almıştır. 

PEKİ İSTANBUL ADI NEREDEN GELİYOR?

Dünyada 3 imparatorluğa başkentlik yapmış olan ve iki kıtayı bir birine bağlayan İstanbul, tarih boyunca farklı isimlerle anılmıştır. İlk defa Milattan Önce 667 yılında kurulan şehrin adı Byzantion olarak konuldu. Antik Yunanli olan yerleşimciler, kralları olan Byzas'ı onurlandırmak, yüceltmek için bu adı şehre vermiş. Daha sonra Roma İmparatorlığının başkenti ilan edilen şehir, Yeni Roma anlamına gelen Noba Roma adını aldı. Ancak bu isim o ülkenin vatandaşları tarafından çok benimsenmedi ve I. Konstantin'in ölümü ile birlikte şehre onun adı eklenerek Konstantinopolis adı (Konstantinin Kenti) verildi.

1453'te Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği ve Osmanlı Devleti'ne geçen şehrin adı değişmedi. O dönemde şehir Konstantiniyye olarak adlandırılıyordu. İstanbul kelimeisnin kökenine baktığımızda ise Stin ve polis kelimelerinin birleşerek oluşturduğu şehre doğru anlamından geldiği rivayet ediliyor. 

Bu kelimeler zaman içinde Türkleşti ve İstanbul kelimesi geldi. Öte yandan bazı yerlerde bir dönem şehrin adının İslam 'ın bol olduğu şehir anlamında İslambol olarak kullanıldığı ve adının buradan geldiği bildiriliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç