Yargıtay'dan 2 Milyon Özel Güvenlik Görevlisini İlgilendiren Emsal Karar

Yargıtay'dan özel güvenlik görevlilerinin (ÖGG) yetkileri hakkında önemli karar.

Yüksek mahkeme Yargıtay bir davayı karara bağladı ve emsal karara imza attı. Edinilen bilgilere göre şehirlerarası otobüs terminali içinde görev yapan bir özel güvenlik görevlisi üst aradı. Üst araması sonucu özel güvenlik görevlisi, yabancı uyruklu kişinin üzerinde uyuşturucu madde yakaladı. Hemen durum polis ekiplerine bildirildi ve şüpheli gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Daha sonra olayla ilgil isoruşturma başlatıldı ve o kişi hakkıdna Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava görüldü. Görülen davada o kişi hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmak suçlaması ile hapis cezası verildi. Sanık cezaya itiraz etti ve istinaftan sonra ceza Yargıtay'a gitti. Yargıtay 10. Ceza Dairesi ise olay ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kararda özel güvenlik görevlileri tarafından yapılan üst aramasının hukuken geçersiz olduğuna yer verildi. Kararda, adli arama yapma görev ve yetkisinin olmadığı güvenlik görevlisi tarafından yapılan üst aramasının hukuka aykırı olduğu ve bu arama işlemindne elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağına yer verildi. 

Oy birliği ile alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

"Ceza muhakemesinin amacı; sosyal düzenin korunması ile kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı arasında bir denge kurulması suretiyle, hukuken geçerli delillerle hiç bir duraksamaya yer vermeden maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan arama hukuka aykırı olduğundan ve bu arama işleminden elde edilen maddi deliller hükme esas alınamayacağından; hakkında mahkümiyetine yeterli başkaca delil bulunmayan sanığın beraati yerine, yazılı gerekçeyle mahkümiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır."

Bu nedenlerden dolayı tutuklu yargılanan sanığın temyiz başvurusu kabul edildi ve hüküm bozulmuş oldu. Bunun ardından sanığın tahliye edileceği ve başka suçtan hakkında ceza yoksa hemen serbest bırakılması emri verildi. Cumhuriyet Başsavcılığına konu ile ilgili yazılan müzekkere oy birliği ile kabul edildi.

Bu karara baktığımızda özel güvenlik görevlilerinin üst araması yapamayacağı, yapsa bile bulacağı suç aletlerinin , ürünlerinin hukuka aykırı elde edilmesi nedeniyle delil sayılmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.

Sizce bu karar doğru mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.