Son Dakika: Avrupa, Kripto Paralara Vergi Getireceği Tarihi Açıkladı

Son dakika : AB kripto paralara vergi getiriyor. İşte vergiye bağlanacağı tarih.

Avrupa Birliği bugün dijital varlık hizmet sağlayıcılarının Avrupa sınırlarının içinde ikamet etmekte olan müşterilere ait işlemleri bildirmesi zorunlu olmasını öngören düzenlemeyi 2026 yılında yürürlüğe alıyor. Kripto sektöründe vergi dolandırıcılığıyla mücadele etmek için yeni kuralları içeren düzenlemeyi kısa sürede gündeme getireceği öğrenildi.

Avrupa'nın yürütme kolunun vergi sistemindeki şeffaflığının arttırılmasına yönelik düzenlemenin parçası olarak dijital varlıklara vergilendirme getirileceği bildirildi. Taslak düzenlemeye rağmen bildirimde bulunmayanlara ciddi uyumsuzluk vakaları için ortak bir asgari ceza düzeyi belirlemeyi öngörüyor.

AB Komisyon Üyesi Paolo Gentilaoni düzenleme ile ilgili bir açıklama yaptı ve “Şu anda 9 binden fazla farklı kripto varlığın olması ve anonimliğin getirdiği gizlilik büyük kârlar elde eden birçok kripto varlık kullanıcısının ulusal vergi makamlarının radarına takılmadığı anlamına geliyor” dedi.

Vergi takibi yapan makamların şimdi kripto para sahiplerinin kazançları hakkında doğru bir bilgiye sahip olmadığı ve gittikçe büyüyen sektörden elde edilen vergi gelirlerini sınırladığına yer verildi. 

Düzenleme nerede olmasına bakılmaksızın hem yerel hem de sınır ötesindeki işlemlerden her boyuttaki kripto hizmet sağlayıcılarını kapsama alıyor. Komisyon bunun yanı sıra finansal kurumların raporlama yükümlülüklerinin e para ve dijital para birimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini de istiyor.

Düzenlemenin kısa sürede onaylanması beklenirken yürürlük tarihi 2026 olarak açıklandı.

Finans7.com | Ankara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.