Sağlık Bakanı Açıkladı: Mecburi Hizmet Süresinde Değişiklik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan mecburi hizmet süresi hakkında açıklama.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son dakika açıklamasında mecburi hizmet sürelerine düzenleme geldiğini, söz konusu düzenlemenin TBMM'den geçtiğini söyledi.


Konu ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Koca, aynı sınav ile eğitim ve araştırma hastanelerine ve üniversite hastanelerine yerleşen uzmanlık öğrencilerinin kadro farkından kaynaklanan özlük hakları eşitsizliklerinin ortadan kaldırıldığı, söz konusu düzenlemenin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini kamuoyu ile paylaştı.


Gözünüz aydın ifadeleri ile sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Koca, TBMM'den geçen yasa teklifi ile Sağlık Bakanlığı kadrosu ile tıp fakültesinde görev yapanların mecburi hizmet sürelerinin diğer uzmanların mecburi hizmet süresi düzeyine indirildiğini, eşitsizliğin ortadan kaldırıldığını söyledi.


Söz konusu düzenlemenin "Uzmanlık eğitiminde adalet" başlığı ile düzenlendiğine yer verildi. Bakan Koca açıklamasında, "Bakanlığımız veya bağlı kadrolarda tıp, diş hekimliği, yan dal uzmanlık eğitimi yapan asistanlarımızın, eğitimlerini tamamladıklarında, şu an görevlendirme süresi kadar olan ve kuruluşlarımızda yerine getirilen hizmet yükümlülüğü kaldırılmaktadır. Bu asistanlarımızdan artık yüklenme senedi, kefalet senedi alınmayacaktır. Uzmanlık eğitiminde çeşitli sebeplerle başarısız olmaları veya kendi istekleri ile uzmanlık eğitimini bırakmaları durumunda ise hizmet yapma zorunlulukları bulunmayacaktır." ifadelerini kullandı.


Kabul edilen düzenleme ile halen uzmanlık eğitimi devam eden personellerin de hizmet yükümlülüğünün sona erdiğini söyleyen Bakan Koca, "Eğitimleri süresince asistanlarımıza yapılan ödemeler için artık borç çıkarılmayacaktır. Bir önceki uzmanlık eğitimi sınavına girip, akabinde görevden çekilen/çekilmiş sayılanlar, tekrar uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi programına yerleşmeleri halinde (bir defaya mahsus) beklemeden eğitimlerine başlayabilirler. Asistanlarımız, üniversitelerimizde ve Bakanlığımıza bağlı hastanelerde hakları açısından eşit tutulacaktır. Üniversitelerimizde kadro kısıtlılığı da sorun olmaktan çıkacaktır." ifadelerini kullandı.


Eşitsizliklerin yarınımızda yeri olmadığını, mecburi hizmet farklılığı nedeniyle kaynaklanan adaletsizliğin ortadan kaldırıldığını söyleyen Bakan Koca, ortak irade için tüm milletvekillerine teşekkür etti.


Düzenleme önceki geceye kadar devam eden TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunun Cumhurbaşkanı onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.