İşçi Açığı Var: '10 Bin TL Maaşla Çalışacak Personel Bulamıyoruz'

Ayuda 10 bin lira maaşla çalışacak personel bulamıyorlar.


Türkiye'de mücevher sektöründe faaliyet göstermekte olanlar, geçen haftalarda İtalya'nın Vicenza kentinde yapılan Vicenzaoro 2022 Altın, Gümüş, Değerli Taşlar ve Tasarım Fuarı'na katıldı ve burada önemli temaslarda bulundu. Toplamda 62 Türk firmasının katıldığı fuarda 1000 euro ile 1 milyon euro arasında fiyatı olan mücevherler sergilendi. Mücevher İhracatçıları Birliği(JTR) Başkanı Mustafa Kamar da söz konusu fuara katılan isimler arasındaydı. Fuara katılan Kamar, fuar sonrası yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı.


Fuar hakkında açıklamada bulunan Kamar, "Fuarlarda Türk şirketleri öne çıkmaya başladı. Bu fuardaki 600 katılımcının 62'si Türk firması. Mücevherde payını yükselten iki ülkeden biri biziz, diğeri ise Çin. İtalya'nın yerini biz almaya başladık." dedi ve üretimde İtalya'nın her geçen gün azaldığı , Türkiye'de üretimin arttığını söyledi.


Son 30 yıldır Türkiye'nin fuara katıldığını ve öne çıkan ülkeler arasına girdiğini söyleyen Kamar, fuara katılan Türk şirketlerin 500 milyon dolara kadar iş anlaşması yapmayı beklediklerini söyledi. En önemli fuarların Vicenza, Hong Kong, ABD ve İstanbul'da düzenlendiğini sözlerine ekleyen Kamar, turizm gelirleri hariç olmak üzere sektörün ihracatının 11 milyar dolar seviyesine kadar ulaştığını , bunun sektörde dünya payının yüzde 5'lik kısmına denk geldiğini söyledi ve "Bunun yüzde 10'a çıkması işten bile değil. İtalyanların pazar payını alıyoruz. Dünyada bu alanda en büyük pazarlar Türkiye, Rusya, Çin ve Amerika. ABD, Çin'den 12 milyar dolarlık ürün alıyor. Bizden ise 250 milyon dolarlık alım yapıyordu. ABD, pandemiden sonra bizden satın alma yapmak istiyor. 2021'i çok iyi geçirdik. Bu ülkeyle ihracatımız yüzde 80 artarak 1 milyar dolara çıktı." dedi.


"İKİNCİ VARDİYA ÜRETİME GEÇTİK AMA PERSONEL EKSİĞİ VAR"

Talebin artması sonrası ikinci vardiya üretimlere geçtiklerini, personel eksiği olmaması durumunda üçünkü , dördüncü vardiya çalışma sistemine de geçebileceklerini söyleyen Kamar, "Ancak bu kez istihdam eksiği çıktı. Yeterli eleman olsa üçüncü vardiyaya da geçebiliriz." dedi.


"10 BİN LİRA MAAŞLA PERSONEL BULAMIYORUZ"

Sektörde personel eksiğinin çok olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Kamar, maaşların iki katına çıktığını söyledi. Maliyetlerin İstanbul'da arttığı için ülkede bazı yerlerde Kuyumcukent açılışları yapılacağını söyledi. Kamar, meslek liselerinde de tanıtım günleri düzenleyeceklerini söyledi ve "Cilacı, mumcu, kalıpçı, monturcu, hepsine ihtiyaç var. Maaşlarda yüzde 100 artış var. 6 bin üretici ve 35 bin perakendecinin faaliyet gösterdiği sektörde 300 bin kişi çalışıyor. Çalışan açığını kapatmak için de üretimi İstanbul dışına kaydırmak lazım. Kahramanmaraş’ta Kuyumcukent benzeri bir yer açıldı. İstanbul’da maliyet çok arttı, eleman bulmak zor. 10 bin TL maaşla çalışacak insan bulamıyoruz. Sektörün iki okulu var. Stajyerler işe başlasa da yetmiyor. Mesleki ve teknik liselerde tanıtım günleri düzenleyeceğiz.” dedi.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.