EYT'de Yol Haritası ve 2 Öneri Açıklandı

Sabah Gazetesi EYT için izlenecek 6 aşamayı tek tek açıkladı.


Hükümete yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yol haritasını açıkladı. Gazete'de yayımlanan EYT yazısına baktığımızda , TBMM'de önce ek gösterge meselesinin, daha sonra sözleşmeli memurlara kadro meselesinin görüşüleceği, bunun ardından ise emeklilikte yaşa takılanlar konusunun meclis gündemine geleceği bildirildi. Mayıs ayında ek gösterge meselesinin meclise geleceği ve daha sonra sözleşmeli memurlara kadro meselesinin konuşulacağı öğrenildi.


İki konunun çözüme kavuşturulmasının ardından gündeme gelecek EYT meselesinde 6 adım izlenecek. İzlenecek 6 adım şu şekilde verildi:


1. Önce EYT İçin Kapsam belirlenecek

2. Daha sonra Emeklilik şartları tespit edilecek

3. EYT'nin bütçeye etkisi ve Mali boyutu hesaplanacak

4. Daha sonra emekli olacakların Maaş hesabı yapılacak

5. Üzerinde mutabık kılınan Uygulama biçimi tespit edilecek

6. Daha sonra Taslak yazılıp karar alınacak


Söz konusu çalışma, 9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olan, primini tamamlayan ancak yaş haddini tamamlayamadığı için emekli olamayanları ilgilendiriyor. Sadece SSK'lıların değil memur ve esnafların da bu kapsamda değerlendirileceği öğrenildi.


SEÇENEKLERDEN BİRİ: KADIN 50 , ERKEK 55

Kısmi emeklilik için 3 şarta bakıldığı, bunlardan ilkinin ilk sigortalı olunan tarihten bugüne kadar 15 yıl geçmesi, bunun yanı sıra 3600 gün prim ödemesi olması, kadınların 50 yaşına, erkeklerin ise 55 yaşına gelmesi şartları aranacak. Bu şartlardan hangisi en son tamamlanırsa ona göre bir emeklilik yaşı tespit edilecek. Kadınlarda 59, erkeklerde 60'ı bulan yaşlar ortaya çıkıyor. Burada yaş şartının esnetilmesi gündeme gelebilecek. 3600 prim günü olan kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşında emekli edilmesi, masadaki seçeneklerden biri.


DİĞER ÖNERİ

Bir diğer öneri ise kadınların 20, erkeklerin 25 yıl primi tamamlaması durumunda emekli edilmesi masada.


PRİMLER YETMİYORSA

Eğer primler yetmiyorsa iki seçenek öne çıkacak. Bunlardan ilki prim tamamlanınca emeklilik hakkı verilmesi diğeri ise borçlanma.


Sizce hangi sistem gelmeli? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


Twitter adresimizi takip ederek EYT gündem çalışmalarına katılabilirsiniz. Takip için >>> TIKLAYIN


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.