Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?


Konut fiyatlarında rekor artış sonrası kira fiyatlarında da ciddi oranda yükseliş meydana geldi. Kiralık ve satılık ev fiyatlarında yaşanan rekor artışlardan , yeni kiracılara göre eski kiracılar daha az etkileniyor. Mevcut kiracılara ev sahipleri ciddi oranda zam yapamıyor. Bu nedenle de mevcut kiracıyı bir yalanla ya da bahane ile evden çıkarmaya çalışıp iki katı kiraya bir kiracıyı eve alma oyunları son dönemlerde arttı.


Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sefer Levent bugün kaleme aldığı yazısında konut fiyatlarını değerlendirdi ve kiracıların hakları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Son zamlarla birlikte ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul'da 49 lira seviyesine kadar çıkarken Ankara'da 24 lira , İzmir'de ise 30 lira seviyesine kadar çıktı.


KİRALARA YÜZDE 100 ZAM GELDİ

BETAM’ın Kiralık Konut Piyasası Görünümüne baktığımızda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde kira zamları 1 senede yüzde 100 oldu. İzmir'de yüzde 80 civarında oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan Levent, "İstatistiklerin yanı sıra gerçek hayatta da 3 bin TL'lik bir evin 9 bin liraya, 9 bin TL'lik bir evin 25 bin liraya 10 bin TL'lik bir evin 30 bin liraya kiralandığına ilişkin birçok olay duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


Yabancıların konut talebi, ev fiyatlarının rekor düzeyde artması, yüksek enflasyon gibi konular nedeniyle kiralar çok arttı. Bu da ileride kiraların ödenememesi krizinin ortaya çıkmasına neden olacak. Evini yüksek fiyata kiraya veren ev sahibinin ileride kirasını alamayabileceğini, kiracının kira vermeyecek duruma gelebileceğini söyleyen Levent, kiracılar ile ev sahipleri arasında davalık olayların çokça görülmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi.


Kiranın ödenmemesi durumunda kiracıya iki haklı ihtar gönderilir. İhtarlar gönderildikten sonra taşınmazın olduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılır ve davadan tahliye çıkarsa kiracı evden çıkar. İlk ihtar kira döneminin bitiminden itibaren 1 ay içinde olmalı. İcra takibi ihtarı da bu nitelikte sayılır.


Kirasını ödemeyen kiracının evden çıkarılmasının bir diğer yolu ise kiracı hakkında dava açmadan tahliye talepli icra başlatmak. İcra başlatıldıktan sonra kiracıya ödeme emri gönderilir ve gönderilen emirde borçlu olan kiracının ödeme ihtarını aldıktan sonra 7 gün içinde itiraz edebileceği, itiraz etmeyecekse 30 gün içinde kirayı ödemesi, aksi halde sözleşmenin fesh edileceği ve tahliye davası açılabileceği bildirildi.


Kiracı kirasını zamanında ödemezse ev sahibi, ihtarname yolu ile kiracıya kira bedelinin ödenmesi için 30 gün süre verir ve süre sonunda kira ödenmezse sözleşmenin fesh edileceğini bildirir. İhtarname gönderildikten sonra başka ihtara gerek kalmadan temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir.


3 yolda da en son dava açılıyor. Davalar ise 1-2 yıl civarında sürebiliyor.


EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Nisan ayının başında açıklanan enflasyon rakamına baktığımızda kira artış oranının yüzde 29.88 olduğu görüldü. Ev sahipleri en fazla bu oran kadar kiraya zam yapabilir. Sizin ev kiranıza ne kadar zam geldi? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.