Emlak balonu sönüyor: Ev fiyatlarına Mehmet Şimşek freni geliyor

Son dakika: Emlak balonu sönüyor: Fiyatlar düşecek.

Yeni ekonomi politikası yolda. 22 Haziran tarihinde yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından faiz artırımı bekleniyor. Yabancı kurumlar yaptıkları son dakika açıklamasında 22 Haziran tarihinde 650 baz puanlık yüksek oranda bir faiz artırımı beklediğini söylerken en dikkat çeken yorum bugün geldi. JPMorgan tarafından yapılan son dakika açıklamasında 22 Haziran'da Merkez Bankası'nın sürpriz bir karar ile politika faizini 8.5 seviyesinden bir anda 25 baz puana kadar çıkarabileceğini bildirdi.

Bunun olması durumunda piyasalarda bir anda ciddi bir sıkılaşma olacak. Faiz artırımının gelmesi ile birlikte krediler daha da kısıtlanacak. Kısıtlama ile birlikte en çok etkilenecek sektörlerin başında emlak sektörü geliyor. Faiz artırımları ile birlikte emlak balonunun söneceğine yer verildi.

Sektör yetkilileri yaptıkları açıklamada faiz artışı ile birlikte yatırımcıların daha çok mevduat hesaplarına yöneleceğini, mortgage faizlerinin de artması ile birlikte ev almak isteyenlerin sayısının azalacağı ve emlak fiyatlarında düşüş olacağına yer verildi. Gayrimenkula talebin azalması ile birlikte emlak fiyatları düşecek.

REKOR SEVİYE SONRASI DURGUNLUK ZATEN BAŞLAMIŞTI

Emlak sektöründe son dönemde durgunluk devam ediyor. Kira fiyatları her geçen gün rekor kırarken ev fiyatlarında durgunluk oldu. Politika faizi 8.5 ama kredi faizlerinin yüzde 30'larda olması nedeniyle son dönemde fiyatlar ciddi şekilde artmadı. Sıkılaşma ile fiyatların düşmesi bekleniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.