Amerika'da Enflasyon Açıklandı Faiz Artırım Beklentisi Arttı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Amerika'da Enflasyon Açıklandı Faiz Artırım Beklentisi Arttı

Son dakika haberi: Ameirka Birleşik Devletleri'nde enflasyon açıklaması sonrası 100 baz puanlık faiz artırım bekleniyor.

Ekonomi 13 Ekim 2022 23:02 0
Amerika'da Enflasyon Açıklandı Faiz Artırım Beklentisi Arttı

ABD'de yüksek gelen enflasyon faiz beklentilerini arttırdı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndne bugün bir haber geldi. 15.30'da açıklanan verilerde enflasyon yüzde 8.2 seviyesinde geldi ve beklentilerin 0.1 puan üzerinde geldi. Bu durum da Fed'in faiz artırımı beklentisini yükseltti. 

Bloomberg tarafındna bir anket yapıldı ve yapılan ankete katılan toplamda 52 ekonomistin bir çoğu 8.1'lik enflasyon beklediğini söyledi. Bu beklenti sornası geçe nay 8.3 gelen enflasyon bu ay 8,2'ye düştü ancak beklentilerin üzerinde gelmesi ve düşüşü arttırmaması nedeniyle piyasalarda kısa süreli şok etkisi yarattı.

Çekirdek göstergelerde de rekor geldi. Gelen verilerde 40 yılın rekorunun kırıldığı bildirilirken enerji ve gıda hariç olmak üzere TÜFE'de eylül ayında önceki aya göre enflasyon 0.6 seviyesinde artış gösterdi. Yıllık çekirdek enflasyon ise 6.6 oldu ve 40 yılın zirvesini gördü.

Aylık TÜFE ise 0.2 seviyesinde geldi. TÜFE’nin ise yüzde 6,5 ile Ağustos’taki yüzde 6,3’ten daha hızlı artması bekleniyordu.

Verilerin açıklanmasının ardından Fed swapları Kasım ayında 75 baz puanlık faiz artırımı bekleniyordu. Bu arttırım yüzde 100 şekilde fiyatlandı.

Bloomberg Economics ekonomistlerinden Tom Orlik, Anna Wong ve Andrew Husby  tarafından son dakika açıklaması yapıldı. Bu ekonomistler yaptıkları açıklamada TÜFE verisinin Aralık ayında faiz artırım boyutunu yüzde 50'ye düşürmede zorlaştırdığını söyledi.

Ekonomistler yaptıkları açıklamada şu değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaştı: “OPEC+ kesinti kararı sonrası artan benzin fiyatları ve çekirdek enflasyonun hâlâ yüksek olması sebebiyle yılın geri kalanında iyi bir enflasyon haberi görmeyi öngörmüyoruz”

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç