Alper Gezeravcı uzayda hangi deneyleri yapacak?
Alper Gezeravcı uzayda hangi çalışmaları yapacak? Hangi deneyleri yapacak? İşte Gezeravcı'nın uzay yolculuğu.
İlk uzay yolcumuz gidiyor: Peki Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? Hangi çalışmaları yapacak?
Merakla beklenne gün geldi ve bugün gece yarısından sonra ilk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek. Gelen son dakika bilgilerine göre yılın ikinci yarısında diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de yörünge altı uzaya gidecek.
Axiom Mission, kısaca Ax-3; Türk, İtalyan, İspanyol ve İsveçli astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na araştırma yapmak üzere gönderecek.
Daha önce iki defa uzay uçuşu yapan Axiom Space adlı şirket, AX-3 ile hepsi Avrupalı ilk uçuşunu yapacak. NASA'nın eski astronotu olan Michael Lopez-Alegria ise kaptan olacak.
Kenedy Uzay Merkezi'nden kalkış olacak ve daha sonra Dragon kapsülünün fırlatma roketinden ayrılış olacak. Motorların ateşlenmesi ile iletişim bağlantıları kurulacak ve istasyona 7.5 km kaldığında son defa motorlar ateşlenecek.
Bir değişiklik ya da aksaklık olmazsa 19 Ocak saat 13.15'te uluslarası uzay istasyonu bağlantı noktasına başarı ile bağlanılacak ve 14 günlük araştırma süreci başlayacak.
Deney ekipmanlarının dışında Silifke'nin yörük kültüründen gelen yörede hazırlanan el işçiliği sembolleri yanında götüreceğini söyleyen Gezeravcı, ailesinin fotoğraflarını ve ilk görev yaptığı hava kuvvetleri filosunun armasını da yanına alacağını söyledi.
HANGİ DENEYLER YAPILACAK?
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 8 deney yapacak . Bunlardan biri "Aşırı Tuz Stresi ve Mikro Yer Çekimi Altındaki Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Etkinliği"
CRISPR; genetik ve tıp araştırmalarında DNA üzerinde eklmee çıkarma ve dizilimi değiştirmede yararlanılan bilimsel tekniktir. Uzayda yetiştirilecek iki bitkinin tuz stresine toleransının değerlendirmesi amacı var. Tarım için daha dayanıklı bitkilerin geliştirilmesi ve bitkilerin aşırı ortamlara adaptasyonu ölçülecek.
İkinci araştırma: Yeni Uzay Alaşımları Üzerine Yenilikçi Araştırma (UYNA):
Bu deneyde yenmi ve orta entropili olarak isimlendirilen alaşımların karakterleri incelenecek. Sonuçların tıptan otomotive karar birçok alanda kullanılacak materyallerin geliştirilmesinde katkı sağlayacağı bildiriliyor.
Üçüncü araştırma şu şekilde: Sıvılarda metal parçacıkların dinamiğine mikro yer çekimi etkileri (gMETAL)
Bu araştırmada yer çekimsizliğin iki farklı karışımı nasıl etkilediği üzerinde araştırma yapılacak. Sıfır karbonlu enerji üretimleri ve Mars atmosferindeki karbondioksit ile itici güç oluşturabilmek için gelişmeler sağlayacağı düşünülüyor.
Dördüncü araştırma: Mesaj (Mikro Yer Çekimi İlişkili Genetik Araştırma Grubu). Bunda bir astronottan toplanan bağışıklık sistemi T hücrelerindeki gen ifadelerinin mikro yer çekimindeki değişikliklerini konu almaktadır. Gen değişiklikleri ile bağışıklık ghücreleri üretmeyi amaçlayan ekip, bağışıklık sistemlerinin uzay uçuşlarına daha hazır olan yolcuların ölçümlerinde de kullanılabilecek.
Beşinci araştırma Metabolom: Uzay tıbbı, yer çekimi fizyolojisi gibi alanlarda çalışan bilim insanlarımızın en iyi uygulamaları geliştirebilmesi için veriler toplanacak.
UÇUŞ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?
17 Ocak tarihini 18 Ocak'a bağlayan gece saat 1.11'de gerçekleşecek. Bugün gece yarısından sonra uçuş başlayacak.
Kullanıcı Sözleşmesi