Akıllı telefon alacaklar acele edin: Büyük zam için tarih açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Akıllı telefon alacaklar acele edin: Büyük zam için tarih açıklandı

Son dakika haberi: Ucuz akıllı telefonlara büyük zam geleceği öğrenildi. İşte telefonlara gelecek yeni zam detayları ve hesaplamaları.

Finans Magazin 28 Şubat 2023 11:03 5
Akıllı telefon alacaklar acele edin: Büyük zam için tarih açıklandı

Akıllı telefonlara sağlam bir zam yolda.

Akıllı telefon almak isteyenleri ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada Resmi Gazete'de gözetim uygulamasına tabi tutulan akıllı telefon ithalatında bulunan taban fiyat limitinin arttırıldığına yer verildi. Söz konusu düzenleme ile 350 dolardan düşük fiyatlı olanların gerekli belgeleri sunmaları durumunda cihazın ithalat fiyatı kaç dolar olursa olsun 350 dolar üzerinden vergilendirilecek. Bu düzenlemede alt limit daha önce 200 dolardı.

Söz konusu açıklamanın gelmesinden 30 gün sonra, yani 28 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan tebliğ, yurt dışından akıllı telefon ithalatı yapanları ya da yapmak isteyenleri yakından ilgilendiriyor.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan düzenlemenin tam metni şu şekilde:

PEKİ YENİ DÜZENLEME NASIL OLACAK?

İthalattan gözetim uygulaması, ithalattan dolayı yaşanan vergi kayıplarının önlenmesi için yürürlüğe girmişti. Bir ürünün ithalatında birim gümrük kıymeti ile belirlenen taban fiyatın altında kalan eşyalar gözetim uygulaması ile ithal edilmeye başlandı.

Bu düzenleme ile birlikte 201 dolar olan bir telefona göre hesaplama yaptığımızda, Telefonun geliş fiyatı 3 bin 793 TL oluyor. Vergisiz fiyatı bu olan telefondan 1137 TL KDV alınacak. 2 bin 105 TL ÖTV alınacak ve 379 TL'lik TRT Bandrol ücreti alınacak. Turizm Bakanlığı katkı payı ise 38 TL. Bunların hepsi eklendiğinde telefonun fiyatı 7 bin 452 TL seviyesinde oluyor.

Yeni düzenlemeden sonra bu fiyata satılan akıllı telefonun aynı fiyata ithal edilmiş olmasına rağmen 350 dolara ithal edilmiş gibi vergi olacak. Buna göre hesaplama yapıldığında telefonun 3 bin 793 TL vergisiz fiyatı var.

Bu telefonun KDV'si 1979 TL,
ÖTV'si 3665 TL
TRT bandrol ücreti 660 TL olacak
Turizm Bakanlığı katkı payı ise 66 TL.

Yani bu yeni düzenleme ile birlikte fiyatı 7 bin 452 TL olan telefon, artık 10 bin 163 TL'den satılacak ve telefona 2 bin 500 liralık büyük zam gelmiş olacak.

NE ZAMAN ZAM GELECEK?

Söz konusu kararın 30 gün sonra yürürlüğe gireceği açıklandı. 28 Mart 2023 tarihinden sonra düzenleme yürürlükte olacak.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Ay Önce
Eflasyon yüksek diye memleket yanıyor bizim devlet enflasyonu yükseltmek için elinden geleni yapıyorlar bu bir soygundur başka söze gerek yoktur.
Ziyaretçi 13 Ay Önce
tam bir soygundur bu kadar öteve ve kadeve alinirmi adaletin olmadığı yerde istikrar olmaz 🕊️🕊️
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Çok doğru bir karar tam destek ✅👍
Ziyaretçi 13 Ay Önce
geç kaldınız sizin TRT payinizindaaa
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Bizden de bu beklenirdi 👏👏👏