AK Parti'de 100 Vekil Değişecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AK Parti'de 100 Vekil Değişecek

AK Parti'de birçok isim 3 dönem kuralına takılıyor. Bu isimlerden biri de Binali Yıldırım.

Siyaset 30 Eylül 2022 12:44 0
AK Parti'de 100 Vekil Değişecek

AK Parti'de birçok isim bu dönemde Milletvekili olamayacak.

AK Parti tüzüğünde yer alan maddeye göre bir kişi üç dönem kuralına takıldığı için 2023 seçimlerinde milletvekili adayı olamayacak. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu bugün kaleme aldığı yazısında söz konusu durum hakkında önemli detaylara yer verdi. Kayaoğlu kaleme aldığı yazısında AK Parti'de vekillerin yarısına yakınının değilşmesini beklediğini söyledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayiyp Erdoğan yaptığı "Kadro yenilenmesi bayrak değişimi olarak görülmeli. 2023 seçimleri için güçlü bir kadro oluşturacağız" açıklamasına dikkatleri çekti.

AK Parti'de üç dönem üst üste milletvekili olanların bir dönem ara vermeden yeniden vekil seçilememesi kararı kapsamında 90 civarında vekil yeni dönemde aday olamayacak. 90 ile 100 civarında kişi 3 dönem kurarıla takılıyor. Ancak burada bir detay var. Kayaoğlu yazısında , pati tüzüğünde daha önce değişiklik yapıldığı ve üç dönem kurarılan takılanların vekil listesine girip girmeme konusunda yetkinin MKYK'ya verildiği ve esnetilme yapıldığını söyledi.

Yani bir vekil 3 dönem kuralına takılmışsa , MKYK 'nın kararı sonrası bir sonraki dönem de vekilliğe seçilebiliyor. 

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Bu konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiği ve bir hazırlık yapın getirin dediği öğrenildi. Geçen gün canlı yayında da bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Aksama olan yerlerde değişiklikler yapılacak. Kadro yenilenmesi bayrak değişimi olarak görülmeli. 2023 seçimleri için güçlü bir kadro oluşturacağız" demiş ve değişiklik sinyalleri vermişti.

HANGİ İSİMLER VAR?

3 dönem kuralına takılan isimler şu şekilde:

Binali Yıldırım,

Hayati Yazıcı,

 Hamza Dağ,

Ali İhsan Yavuz, 

Yalçın Akdoğan, 

Tuğrul Türkeş, 

Yılmaz Tunç; 

Cevdet Yılmaz, 

Hakan Çavuşoğlu; 

Fikri Işık, 

Öznur Çalık

İsmet Yılmaz

Bu isimlerden bazılarının 5 dönem vekillik yaptığı biliniyor. MKYK'nın kararı sonrası yeniden seçilebilirler. Ancak MKYK'nın karar vermemesi durumunda bu isimler aday olamayacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç