AK Parti seçimleri neden kaybetti? Mahfi Eğilmez açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AK Parti seçimleri neden kaybetti? Mahfi Eğilmez açıkladı

Mahfi Eğilmez yaptığı son dakika açıklamasında AK Parti'nin seçimleri neden kaybettiğini duyurdu. İşte seçim mağlubiyetinin asıl nedeni.

Ekonomi 2 Nisan 2024 5
AK Parti seçimleri neden kaybetti? Mahfi Eğilmez açıkladı

Mahfi Eğilmez, AK Parti'nin seçimleri neden kaybettiğini açıkladı.

Ünlü İktisatçı Mahfi Eğilmez bir son dakika açıklamasında bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Eğilmez, seçim sonuçlarını değerlendirdi ve AK Parti'nin nedne kaybettiğine dair maddeleri sıraladı.

Rahmetli Başbakan Süleyman Demirel'in 'Boş tencerenin deviremeyeceği iktidar yoktur' sözlerini hatırlatan Eğilkmez, en büyük etkinin bu olduğunu söyledi.

Yıllardır seçim kazanamayan CHP'nin uzun yıllar sonra sandıktan 1. çıkması, sağcı olarak tanımlanan illerde bile belediyeleri kazanmasının birçok gerekçesi olduğunu söyleyen Eğilmez, seçim sonucunun en temel nedenini duyurdu.

1 SENEDE NE OLDU DA SEÇMEN MESAJ VERDİ

Her yerde seçmen mesaj verdi açıklamalarını gördüğünü söyleyen Eğilmez, 1 sene önce genel seçimlerin yapıldığını, bir sene içinde mi milletin mesaj verme kararı aldığını sordu ve şu maddeleri sıraladı:

1. Enflasyonun yüksekliği ve hayat pahalılığı, gelir dağılımının iyice bozulmasına ve orta sınıfın çökmesine yol açtı. Ekonomik koşulların giderek bozulması seçmenin desteğini çekmesi sonucunu getirdi.

2. Kendilerine tanınmayan bazı hakların çok sayıda sığınmacıya tanınması vatandaşların başkaldırmasına yol açtı.

3. Başkanlık sisteminin tek adam rejimi haline gelmesiyle tek kişinin yanlış kararlarının düzeltilmesi imkânı kayboldu. Oysa sistem değişikliğine gidilirken tam tersi vaat edilmişti.

4. Giderek artan yolsuzluklar, kamu kesimindeki israf seçmeni iktidara bir ders vermeye yöneltti.

5. İktidarın, Atatürk karşıtlarına gösterdiği hoşgörü ve yakınlık seçmeni iktidara dur demeye itti.

6. Hukukun giderek askıya alınması, laikliğin tehdit edilmesi insanları iktidar partisinden soğuttu.

7. CHP, çok iyi çalıştı, doğru adaylar çıkardı, yaklaşımlarını iyi anlattı ve seçimi kazandı.

8. AKP, seçim propagandaları sırasında kendilerine oy vermeyenlere hizmet getirilmeyeceğini vurgulayarak insanları bir anlamda tehdit etti. Vatandaş bu tehdide başkaldırdı.

ARTIK YÖNETİLEMEZ DURUMDA

"Bütçe artık yönetilemez durumda" diyerek sözlerini sürdüren Eğilmez, yukarıda sayılanların seçim yenilgisinin temel nedeni olmadığını, eğer olsaydı geçen sene de kaybedileceğini söyledi. Bu yaşananların uzun süredir yaşandığını, 1 yıl içinde bu kadar köklü bir değişiklik olmasının mümkün olmadığını söyledi.

OY KULLANANLARIN YARISI ONLAR

Oy kullananların yarısından fazlasının emekliler ve ücretli çalışanlar olduğunu söyleyen Eğilmez, hükümetin son 1 yılda emekliler ve ücretli çalışanlar, asgari ücretle çalışanların sorunlarını çözemediğini söyledi. Ne enflasyonun düştüğünü ne de alım gücünü yükseltecek zamlar yapıldığını söyleyen Eğilmez, artan kamu israfı ve bazı yanlış politikalar sonucu bütçenin yönetilemez hale geldiğini söyledi.

Eğilmez, yenilginin asıl nedenlerini şu şekilde aktardı:

"a bu sonuçlar üzerindeki en önemli etken AKP’nin yanlış ekonomi politikasıyla çığırından çıkardığı enflasyon ve özellikle de hayat pahalılığı oldu. Bunların etkisiyle alt üst olan gelir dağılımı ve tamamen bozulmuş olan ücret düzeninin yarattığı ortam, emeklisi, asgari ücretlisi başta olmak üzere ücret geliri elde edenlerin büyük çoğunluğunun AKP’ye ret oyu vermesine yol açtı. Eğer AKP seçimlerden önce emeklilere, asgari ücretlilere ve genel olarak ücretlilere bir kez daha ücret artışı verseydi sonuç farklı olabilirdi. Ne var ki o zaman da yılın geri kalanını tamamlayacak bir bütçe kalmayacaktı.

Paranız rezerv para olmadığı halde enflasyonun yükseldiği ortamda faizi düşürürseniz, kuru tutarak TL’nin gerçek dış değerini bulmasını önlemeye çalışır, döviz rezervlerinizi bu uğurda harcarsanız, kamu kesiminde inanılmaz boyutta bir israf yaşanırken tasarruf meselesini hafife alır, tüketimi desteklerseniz ücret artışlarını yapamazsınız ve sonuç da bu olur.

Yıllardır söyledik, anlatamadık: Bilimden ayrılanı kurt kapar. Bu bazen biraz geç olur ama önünde sonunda olur"

Kaynak: Finans7

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 3 Ay Önce
kiralara dur demediniz dusuk faizli ev kredisi soylentisi ile insanlarin umutlari ile oynadiniz suriyeliler bizden degerli oldu gondermediniz onlardan vergi almadiniz askerlikleri yok ve bu bedeli bize yuklediniz kisaca bize cok yuklendiniz bizde sandiga yuklendik hepsi bu
Ziyaretçi 3 Ay Önce
staj madurlarını küstürdünüz sigortaya 2 ay gec girdim diye bedeli 17 yıl olmamaliydi haksizlik yaptiniz benle ayni yastaki arkadasimin primi daha az ama benden once emekli beceremediniz
Ziyaretçi 3 Ay Önce
staj ve çıraklık magdurlarını hiçe saydı bizde onları sandıkta yok saydık buda böyle biline
Ziyaretçi 3 Ay Önce
Bizde bir ak partili olarak hep ertelendik raflardaki zamlar faizler akaryakıttaki zamlar hic birinin onune gecilmedi İlk evim kiredisi diye dedalarca yayinlar yapildi bizzat izledim atevede İlk evim kiredisi cikacagi haberi yayinlandi ve hep iptal hep iptal neymis secime yakin sene sonunda cikacak gibisinden haberler biz kiraciyiz kiramiz on milyar maasimiz on yedi milyar bunun hesabini siz yapin yazik gunah deyilmi zam zam emekliye verilen zam derken yani kendi kendilerini bitirdiler
Ziyaretçi 3 Ay Önce
kısıtlama alttan başlamaz fakir fukara dan başlamaz en üstten başlanır o zaman Adalet sağlanmış olur