AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin 15 Aydaki Oy Değişim Oranları Belli Oldu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin 15 Aydaki Oy Değişim Oranları Belli Oldu

ORC tarafından yapılan son dakika açıklamasında partilerin 15 aydaki oy değişim grafiklerine yer verildi.

Siyaset 17 Mayıs 2022 11:06 1
AK Parti, CHP ve İYİ Parti'nin 15 Aydaki Oy Değişim Oranları Belli Oldu

ORC Araştırma şirketi tarafından bir açıklama yapıldı ve partilerin son 15 aydaki oy değişimleri duyuruldu.

2023 yılı Haziran ayında yapılacak seçimlere 14 ay kala anket şirketleri harekete geçti. Türkiye genelinde birçok şehirde 15 ay boyunca her ay anket yapan araştırma şirketi ORC, yaptığı bu araştırmaların sonucunu değerlendirdi ve 15 ay içinde Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti'nin oy oranındaki değişimi tabloya döktü. 

HANGİ TARİHLER ARASINDA

Şubat 2021 tarihindne bu yana her ay yapılan anketlerin sonuncusu Mayıs ayında yapıldı.

EN İYİ GRAFİK İYİ PARTİ'DE

Yayımlanan 3 parti oy değişim grafiğine baktığımızda İYİ Parti'nin 15 ay içerisinde önemli bir yol katettiği görüldü. İşte son 15 ay içerisinde partilerin oy oranlarında yaşnana değişimlerin grafiği ve ay ay partilerin oy oranları:

AK PARTİ'NİN OY ORANINDAKİ DEĞİŞİM

AK Parti'nin Şubat 2021 tarihinde yapılan anketteki oy oranı üzde 36.8 olarak öne çıkıyordu. Bu oran Haziran ayında yüzde 33.9 seviyesine düştü. Daha sonra da düşüş devam etti ve Aralık ayında oy oranı yüzde 30.9'lara kadar geriledi. Düşüş devam ederken özellikle döviz kuru krizinin yaşandığı dönemden sonra oy oranı geriledi ve Mayıs 2022 'de yüzde 28 oldu. İşte o grafik:

 

CHP'NİN OY ORANI STABİL

Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyy oranına baktığımızda ise Şubat 2021'de yüzde 22.3 seviyesinde oldu. Daha sonra yükselişe geçen CHP, Ekim ayında yüzde 26 seviyesine çıktı. Daha sonra düşüşe geçen oy oranı yüzde 23.2'lere kadar geriledi. Mayıs 2022 'de ise CHP'nin oy oranı yüzde 24.1 seviyesinde oldu. 

İYİ PARTİ'NİN OY ORANI YÜKSELDİ

Ankette en dikkat çeken parti İYİ Parti oldu. Şubat 2021'de yüzde 10.8 seviyesinde olan İYİ Parti'nin oy oranı Aralık ayında yüzde 15.9 oldu. Daha sonra bir miktar düşen oy oranı  Ocak ayında yapılan ikinci ankette yüzde 14.2 seviyesinde gerçekleşt.. Daha sonra yeniden yükseliş başladı ve İYİ Parti'nin oy oranı Mayıs 2022'de yüzde 18.4 seviyesinde oldu. İşte grafik:

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bu anketler ne zaman nerede yapılıyor kimse bilmiyor kimsenin önüne glemiyor kac kişi arasında yapılıyor belli değil hiç inanmıyorum bu tür haberlere gerçekçilik payı yok !!