AFAD artçı deprem açıklaması yaptı: Yeni depremin büyüklüğünü duyurdu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AFAD artçı deprem açıklaması yaptı: Yeni depremin büyüklüğünü duyurdu

Son dakika haberi: AFAD tarafından yapılan açıklamada 6 büyüklüğünde artçı deprem beklendiğine yer verildi.

Haberler 19 Şubat 2023 13:48 0
AFAD artçı deprem açıklaması yaptı: Yeni depremin büyüklüğünü duyurdu

AFAD açıkladı: 6 büyüklüğünde deprem bekleniyor.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaptığı son dakika açıklamasında artçı depremlerle ilgili önemli bir bilgiye yer verdi. Tatar açıklamasında artçı depremlerin 6 bin 40'a çıktığını ve 4-5 arasında 436 , 5 ve 6 arasında ise artçı sarsıntı sayısının 40 olduğunu söyledi.

Tatar yaptığı açıklamada, "Bir de 6.6 büyüklüğünde sarsıntı var. Dün 5.1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi. Vatandaşlarımızı tedirgin ediyor. Özellikle bu büyüklükteki depremler sonrasında artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir" dedi.

Gevşek kumlu zeminelrde sıvılaşma olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Tatar, "Bunları sahadan gelen verilere göre söylüyorum. Özellikle İskenderun, Gölbaşı ve Türkoğlu civarında bunu görebiliyoruz. 6 Şubat’ta yaşadığımız ilk depremin şiddeti 11’dir. Yani 12 olan bizim tam yıkım olarak adlandırdığımız şiddetin bir önceki aşamasıdır. 6-7 büyüklüğündeki ikinci depremin şiddeti ise 10 şiddetine karşılık gelmektedir" dedi.

5 SEGMENT KIRILDI

Yaşanan iki büyük depremle ilgili açıklama yapan Tatar, "Bu her iki deprem sonucunda Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı segmentinin kırıldığını biliyoruz. Kırılan segmentlerin yanı sıra Malatya’nın Doğanşehir ilçesi civarında bölümde de 25 km’lik bir hat boyunca kırılmaların meydana geldiğini biliyoruz" dedi ve "Yer kabuğunda 8-9 km boyunca 7,3 metrelik bir kayma oluştu. Çok ciddi bir rakam. Bu beraberinde büyük bir enerjinin açığa çıkmasını sağlıyor. Enerji miktarı 30 katrilyon jule kadar çıkmış durumda" dedi.

IŞIK KÜTLESİNİN OLUŞMASI DOĞAL

Tatar açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Sosyal medyada çok sıkça paylaşılan görüntülerden bir tanesi budur. Bir deprem sırasında bu deprem gece meydana geldiğinde gökyüzünde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bunlar olağan görüntülerdir. 8-9 km derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor. Bu kırılma bir sürtülme düzlemi boyunca meydana geliyor. Bu fayın kırıldığı hat boyunca çok şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer yoğun ışık kütlesinin oluşması son derece doğaldır.

Deprem 10 ilde yıkım yarattı. Toplam etki alanına baktığımızda 110 bin km kare olarak ifade ettik. Özellikle depremin merkez üssüne yakın illerin değişik yerleşim alanlarında yine bir takım hasarlı yapıların olduğunu biliyoruz. Bu depremin etki alanı 10 ilinde dışında kalan 2. halkanın içindeki şiddet eğrisine baktığımızda yine belli bir ölçüde hasar yaptığını biliyoruz"

ARTÇI DEPREM BEKLENİYOR

Tatar açıklamasının devamında artçı sarsıntıların devam edeceğini ve 6 büyüklüğünde depremlerin olabileceğini söyleyerek vatandaşların riskli binalara girmemeleri konusunda uyardı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç