ABD Ekonomisinde Sürpriz Daralma
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

ABD Ekonomisinde Sürpriz Daralma

ABD ekonomisi, 2022’nin ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,4 oranında küçüldü.

Ekonomi 28 Nisan 2022 17:27 0
ABD Ekonomisinde Sürpriz Daralma

ABD ekonomisi, 2022’nin ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,4 oranında küçüldü.

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,4 azaldı.

Bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin aksine küçülme gösteren ABD ekonomisinin, yüzde 1,1 büyümesi öngörülüyordu.

GEÇEN YIL YÜZDE 5,7 BÜYÜMÜŞTÜ

Ülke ekonomisi, 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9 büyürken, toparlanmanın etkisiyle geçen yıl genelinde yüzde 5,7 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetmişti.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, ihracat, federal kamu harcamaları ve eyalet ile yerel kamu harcamalarındaki azalma etkili oldu.

Aynı dönemde ithalat ise artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar ve konut sabit yatırımları bu dönemde artış gösteren kalemler oldu.

Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 7 arttı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 5,2'lik artış kaydetti.

Analistler, ilk çeyrekte Kovid-19 vakalarındaki artışın ekonomik faaliyeti kesintiye uğratmasının ve dış ticaret açığındaki artışın ABD ekonomisindeki daralmada etkili olduğunu belirtti.

Verinin ardından Fed'in faiz artışı beklentileriyle küresel para birimleri karşısında değer kazanan dolar kuru gerilemeye başladı. Dolar endeksi 103.925 seviyesinden 103.550 seviyesine kadar geriledi. 

Euro/dolar kuru 1.047 seviyesinden 1.059 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL kuru ise 14.82 seviyesinden 14.80 seviyesine kadar geriledi. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç