7.45'lik Rekor Enflasyon Sonrası Meksika'da Faiz Arttır Baskısı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

7.45'lik Rekor Enflasyon Sonrası Meksika'da Faiz Arttır Baskısı

Meksika'da enflasyon, 7.45 ile son 21 senenin en yüksek seviyesine kadar yükseldi. Bu durum sonrası faiz baskısı arttı.

Dünya 7 Nisan 2022 15:45 0
7.45'lik Rekor Enflasyon Sonrası Meksika'da Faiz Arttır Baskısı

Yüzde 7.45 ile rekor düzeyde gelen enflasyon sonrası Meksika Merkez Bankası üzerinde faiz artırımı yapması için baskı arttı.


Son günlerde tüm dünya ülkelerinden enflasyon rakamları açıklamaları gelmeye devam ediyor. Nisan'ın ilk günlerinde Türkiye'de de enflasyon açıklandı ve yüzde 61 ile son 20 yılın en yüksek enflasyonu kayıtlara geçti. Bir enflasyon rakamı da Meksika'dan geldi. MEksika'dan gelen son dakika bilgilerine göre enflasyonun yüzde 7.45 seviyesinde geldiği ve bunun son 21 yılın en yüksek gelen enflasyonu olduğu bildirildi.


Bloomberg analistlerinin katılımı ile düzenlenen beklenti anketinde MEksika için enflasyon tahmini 7,38 olarak kamuoyu ile paylaşılmıştı. Ancak açıklanan enflasyon, beklenti enflasyonunun 0.07 puan üzerinde geldi. Bu enflasyon ile birlikte Meksika'da son 21 senenin en yüksek rakamı kayıtlara geçmiş oldu.


Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası dünya ülkelerinde emtia fiyatlarının, enerji fiyatlarının ciddi şekilde artmasının ardından enflasyonlar da hızlıca artmaya başladı. Girdi fiyatlarının artması sonucu üreticiler, ürünlere zamlar yaptı ve bu da enflasyonda gözler önüne çıktı. Meksika'da bugün açıklanan enflasyona baktığımızda yıllık enflasyon yüzde 7.45 seviyesinde geldi.


En son Nisan 2001 senesinde bu civarda bir enflasyon gelmişti. O tarihten bu yana bu kadar yükseği kayıtlara geçmemişti.


FAİZ ARTIRIMI BASKISI

Bu gelişme sonrası Meksika Merkez Bankası üzerinde faiz artırımı baskısı arttı. Bunlara kayıtsız kalmayan Banka, ilk seferde faizleri 50 baz puan arttırdı. Önümüzdeki toplantılardan da faiz artırım kararının çıkabileceği bildirilirken Banka, yılın ortasına kadar enflasyonun yüksek seyretmesinin olası olduğunu söyledi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç