70 Bin Yazılımcı Rusya'dan Kaçtı: 1000 Tanesi Türkiye'ye Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

70 Bin Yazılımcı Rusya'dan Kaçtı: 1000 Tanesi Türkiye'ye Geldi

Savaş sonrası Rusya'da getirilen yasa nedeniyle birçok kişi farklı ülkelere gidiyor. Şimdiye kadar 70 bin yazılımcının ülkeyi terk ettiği öğrenildi.

Bilim ve Teknoloji 8 Nisan 2022 14:24 0
70 Bin Yazılımcı Rusya'dan Kaçtı: 1000 Tanesi Türkiye'ye Geldi

Rusya'dan kaçan 1000 yazılımcı Türkiye'ye sığındı.


Rusya'nın bundan bir buçuk ay önce Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın ardından olağanüstü gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Rusya'dan kaçanların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Avrupa ve ABD'nin uyguladığı yaptırımlar, ülke içerisinde vatandaşları üzerine oluşan ciddi baskılar sonrası ülke değişikliği yapmak isteyen kalifiye elemanlar, diğer ülkelere kaçmaya başladı.


Son verilere göre şimdiye kadar Kremlin'e karşı 6 binden fazla yaptırım uygulaması yapıldı. Bu yaptırım listesine her gün bir yenisi daha eklenirken şirketler de bundan kötü etkileniyor. Spor, enerji, teknoloji ve bilim alanında yapılan yaptırımlardan sonra bu sektörlerde çalışan personeller, daha iyi iş imkanları ve geçim için yurt dışına kaçmaya başladı. Yurt dışına çıkan personellerin arasında en dikkat çekeni 70 bin yazılımcı oldu. Savaşın başladığı günden bu yana Rusya'dan 70 bin yazılımcının diğer ülkelere gittiği öğrenildi.


VATANA İHANET YASASI

Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker bugün kaleme aldığı yazısında , Rusya'dan beyin göçünün gittikçe arttığının altını çizdi. Bunun en büyük nedeni ise geçtiğimiz haftalarda çıkarılan yeni bir yasa. Vatana İhanet yasasında savaş açıklamaları geniş yer buldu. Rusya'da , olası bir eleştiri açıklaması nedeniyle vatana ihanetle suçlanabilir ağır hapis cezası alabilirsiniz. Bu durum sonrası gençler, kendilerine ülke bakmaya başladı.


Rus teknoloji şirketleri arasında bulunan Kaspersky'nın kurucuları arasında olan ve InfoWatch'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapan Natalia Kasaperskaya, Şubat ayından bu yana bilişim personellerinin, uzmanlarının kitlesel şekilde ülkeyi terk ettiğini söyledi. Şimdiye kadar 70 bin civarında yazılımcının ülkeden gittiğini söyleyen Kasaperskaya, bunun Nisan ayı sonuna kadar 100 binlere kadar çıkabileceğini söyledi.


Rusya'dan kaçan yazılımcıların ilk hedefi Avrupa ülkeleri oluyor. Edinilen bilgilere göre bunlardan 1000'inin Türkiye'ye geldiği öğrenildi. Gelenlerin çoğunluğunun Rus şirketleri DataArt, Yandex, Avito, Tinkoff Bank gibi büyük kuruluşlarda çalışan personeller olduğu öğrenildi. Açıklamada 900 yandex çalışanının Türkiye'ye geldiği, bazılarının burada yaşamaya başladığı, bazılarının ise buradan başka ülkelere gittiği öğrenildi.


Ülkeden giden yazılımcıların sayısının giderek artacağı bildirildi.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç