Son dakika: 6.8 lik artçı deprem uyarısı geldi: Nerede, hangi illerde var?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: 6.8 lik artçı deprem uyarısı geldi: Nerede, hangi illerde var?

Bir son dakika haberi geldi ve Türkiye'de çalışma yapan Amerikalı uzmanlar, 6.8'lik artçı deprem bekledikleri şehirleri açıkladı.

Bilim ve Teknoloji 18 Mart 2024 09:54 0
Son dakika: 6.8 lik artçı deprem uyarısı geldi: Nerede, hangi illerde var?

Son dakika: 6.8'lik artçı deprem uyarısı geldi.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz'den bir son dakika açıklaması geldi. Tüysüz yaptığı açıklamada deprem uyarısında buludu.

Sismolojik Araştırma Mektupları (Seismological Research Letters) dergisinin bu ayki sayısına baktığımızda Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlere ilişkin bir makaleye yer verildiği görülüyor. Söz konusu makalede, Türkiye'de araştırmalar yapan Amerikalı yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda’nın tespitlerine yer verildi.

6 Şubat tarihi itibarıyla bölgedeki sismik hareketleri kontrole alan uzmanlar, bu verilere göre 1 Aralık 2023 tarihinden sonra 1 yıl içinde 5 ve üzeri deprem yaşanma ihtimalinin en yüksek olduğu yerleri de sıraladı.

DEPREM NERELERDE BEKLENİYOR?

Makalede yayınlanan söz konusu çalışmayı yorumlayan jeoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

“Deprem bölgesinde artçılar devam ediyor ve bunun süreceğini de biliyoruz. Ancak bu çalışmanın özelliği, hangi bölgede 5 ve üzeri büyüklükte artçı yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koyması. Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya’da bu ihtimalin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu bölgede ana deprem 7.8 büyüklüğünde yaşandığı için 6.8’e kadar artçı üretme ihtimali var. Çalışmada, beklenen deprem sayısı ise 1 ila 3 olarak hesaplanmış ki dünya ortalamasına göre beklenenin altında. Artçıların bir yıl daha devam edeceğinden emin olabiliriz ancak ne kadar süreceğini söyleyemiyoruz. Örneğin 2022’de Düzce’de yaşanan 6 büyüklüğündeki deprem de aslında ‘99 depreminin artçısıydı. Artçıların uzun yıllara yayıldığı durumlar da söz konusu olabiliyor"

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç