4 gün mesaide iyi haber: Kar arttı, personel mutlu
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

4 gün mesaide iyi haber: Kar arttı, personel mutlu

Haftada 4 gün mesaiye uygulamasına başlayan şirketler yaptıkları son dakika açıklamasında karlarının arttığını , personellerinin mutlu olduğunu söyledi.

İş Dünyası 19 Ocak 2023 11:28 1
4 gün mesaide iyi haber: Kar arttı, personel mutlu

Haftada 4 gün mesaide performans arttı karlar katlandı.

6 ülkede 33 şirket , geçen sene başlattıkları haftada 4 gün mesai uygulamasına devam ediyor. 6 aylığına başlatılan uygulama kısa sürede birçok ülkeye ve şirkete yayılırken şirketlerden ilk geri dönüşler alınmaya başladı. Insider adlı dergide yayınlanan detaylı analize baktığımızda haftada 4 gün mesaiye geçen işyerlerinin daha fazla kar elde ettiği, çalışanlarının daha mutlu olduğunu söyledi. İşte o şirketlerden bazı örnekler:

İrlanda'da bulunan, çocuklar için öksürük pastilleri üreten Dundalk şirketi Soothing Solutions , ilk başta bunun saçma bir uygulama olduğu düşündü. Ancak şimdi bunu diğer şirketlerinde de yaygınlaştıracaklarını söyleyerek, "Kesinlikle hiçbir endişemiz yok dedi. "Muhtemelen çılgınca geliyor, ama işe yarıyor." dedi.

4 Day Week Global adlı şirket ise yaptığı açıklamada , son günlerdeki istifa furyasının 4 günlük mesai ile birlikte önünün kesildiğini, 4 günlük mesai uygulamasına geçen şirketlerde istifaların , işten çıkmalaırn 0'a indiğini söyledi.

Yine de bir miktar geri itme var . Daha kısa bir hafta, çalışanların iş yükünün her geçen gün artması ve daha az strese neden olması anlamına gelebilir. Tatillerde veya yaz aylarında önemli ölçüde daha yoğun dönemler yaşayan şirketler için programı tüm yıla yaymak mümkün olmayabilir. Ve 24 saatlik bir haber döngüsünü takip eden 24 saat müşteri hizmetleri veya haber kuruluşları gerektiren bankalar veya sigorta şirketleri gibi birçok şirket, her hafta bir gün bile kepenk kapatamaz. Ancak bu durumlarda, şirketler dört günlük haftaya hafta sonlarını hallettikleri gibi yaklaşabilirler: Ekiplerin programlarını her zaman çalışan insanlar olacak şekilde düzenleyin.

Dört günlük bir çalışma haftası için devam eden baskı, geleneksel çalışma modelini alt üst edecek bir hareketin olduğu ilk sefer değil. 1926 yılına kadar standart ABD çalışma haftası altı gün sürüyordu. Ardından Henry Ford, aynı adı taşıyan şirketindeki çalışma haftasını beş güne indirdi. Fazladan bir izin gününün çalışanların üretkenliğini artıracağına ve işçilere daha fazla para harcamak için daha fazla boş zaman sağlayacağına inanıyordu - umarım Ford arabalarında. Eğilim yakalandı ve işçiler tarafından vardiya lehine örgütlendikten sonra, Adil Çalışma Standartları Yasası çalışma haftası için standardı 44 saat olarak belirledi; 1940'ta yapılan bir değişiklik, artık standart olan 40 saatlik haftayı belirledi. Günümüze hızla ilerleyin ve normlarımız bir kez daha sarsılmaya hazır görünüyor.

Dünyanın bir gecede dört günlük bir haftaya geçmesi pek olası değil, ancak denemede gerçek sonuçlar geldi ve istekli oldukları sürece birçok farklı türden şirketin değişikliği yapmasının mümkün olduğunu görüldü. Şirketler, personel çekmek ve elde tutmakla boğuşmaya devam ederken, dört günlük hafta nispeten basit bir çözüm olabilir. 

Haftada 4 gün mesaiye geçen şirketler karlarının arttığını, personellerinin daha mutlu olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE'DE BİR ŞİRKET 4 GÜN MESAİYE GEÇTİ

Türkiye'de Aksa Akrilik adlı şirket geçen ay aldığı karar ile haftada 4 gün mesaiye geçti. Sizce Türkiye'de yaygınlaşır mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
Hem masayı düşesin hemde kurumlarda 65 i bekliyen işe yaramazları emekli edin yazık bu ülkeye yeni fidan gibi gençlerin önünü açın yeter artık bu işsizliğe son verin