31 ilde susuzluk tehlikesi: Barajlar kuruyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

31 ilde susuzluk tehlikesi: Barajlar kuruyor

31 ilde susuzluk tehlikesi var. Hem içme suyu hem tarım alanları sulaması büyük tehlikede. Geçen seneye göre yağışlar çok azaldı.

Yaşam 25 Şubat 2023 22:54 0
31 ilde susuzluk tehlikesi: Barajlar kuruyor

31 ilde kuraklık yaşanıyor.

Sonbahar ayları kurak geçti ve hala da bu şekilde geçmeye devam ediyor. Ocak ayında bir müddet görülen yağışlar, yerini yeniden güneşli havalara bırakırken Türkiye'nin 31 şehrinden üzücü haberler gelmeye başladı. Gelen bilgilere görer son 22 yılın en kurak Ocak ayının yaşandığı ve Türkiye'de 31 ilde ciddi bir kuraklık olduğu bildirildi. İşte Ntv'den Osman Terkan'ın haberi.

Yağış oranlarında yaşanan ciddi düşüş endişe verici boyutlara kadar çıkarken en fazla düşüşün olduğu yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Geçen sene Ocak ayına göre Güney Doğu, bu sene yüzde 74 daha az yağış aldı.

Uzmanlar konu ile ilgili yaptıkları açıklamada 31 ilde olağanüstü kuraklık yaşandığını bildirirken Bursa da o kentlerden biri oldu. Nilüfer barajı adeta kururken barajlardaki su seviyesi, son 40 senenin en düşüğünde.

Bursa'nın yanı sıra İstanbul'da da kuraklık tehlikesi var. Gelen bilgilere göre İstanbul'a su sağlamakta olan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 35 seviyesinde oldu. Geçen sene bu zamanlar aynı oran yüzde 80'lerdeydi. Alibeyköy Barajı'ndan gelen verilere göre doluluk oranının yüzde 11'lere kadar gerilediği, barajın kuruma noktasına geldiği görüldü.

Uzmanlar yaptıkları son dakika açıklamasında su tasarrufu çağrısında bulundu.

İçme suyunun yanı sıra tarımda kullanılacak suyun da olmaması çok daha büyük bir tehlikeye neden olacak.

Susuzluk endeniyle tarımda verimin azalması ve fiyatların da yükselmesi beklentisi var.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç