26 İlde Patates Krizi Çıktı: Artık Patates de Ucuz Değil
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

26 İlde Patates Krizi Çıktı: Artık Patates de Ucuz Değil

Son dakika haberi: Patates kanseri olarak bilinen patates siğili hastalığı 26 şehirde yayıldı. 26 ilde karantina başladı.

Ekonomi 26 Nisan 2022 12:12 0
26 İlde Patates Krizi Çıktı: Artık Patates de Ucuz Değil

Ucuza yediğimiz bir patates vardı o da pahallanıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Kirişçi'nin yanıtlaması üzerine bir soru önergesi hazırladı. Hazırlanan soru önergesinde patateste siğili hastalığının ortaya çıktığını , bunun kaç ilde olduğunu sordu. Bakan Kirişçi söz konusu soru önergesine cevap verdi. 

 

Patates kanseri olarak bilinen ve 2004 yılında ortaya çıkan patates siğili hastalığının yayılması ile ilgili açıklama yapan Bakan Kirişçi, yayılımı doğruladı. Türkiye'de patates kanserinin yayıldığını söyleyen ve bundan 26 şehrin etkilendiğini söyleyen Kirişçi, hangi şehirlerde karantina uygulaması yapıldığını ise söylemedi. 

"Bir nev'i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır?" diye soru soran Ömer Fethi Gürer, "Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır? Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?" sorularını Bakan Kirişçi'ye yönlendirdi. 

 

CEVAP GELDİ: 26 ŞEHİRDE KARANTİNA VAR

Bakan Kirişç.i soru önergesine cevap verdi ve 26 şehirde karantina uygulamasının olduğunu söyledi. Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları nedeniyle birçok ilde karantina uygulamasının yapıldığını söyleyen Bakan Kirişçi, çiftçilere Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimleri ile patates siğili konusunda eğitimlerinin verildiğini söyledi. 

 

FİYATLAR YENİDEN ARTAR MI?

Bu durum sonrası patates üretiminde azalma olması ve fiyatların artmasına neden olacak gibi duruyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç