2023 YKS boş kontenjanları açıklandı: Ek tercihler ne zaman?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2023 YKS boş kontenjanları açıklandı: Ek tercihler ne zaman?

Son dakika haberi: YKS tercih sonuçlarından sonra boş kontenjan sayıları da açıklandı. İşte gelen son dakika açıklaması.

YKS 19 Ağu 2023 21:49 0
2023 YKS boş kontenjanları açıklandı: Ek tercihler ne zaman?

YÖK'ten son dakika açıklaması geldi: Boş kontenjan sayısı açıklandı.

2023 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra sayısal veriler açıklandı ve boş kontenjan sayısı ile yerleşen aday sayısı kamuoyu ile paylaşıldı.

YÖK tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, bu sene rekor başvuru olan tercihlerle ilgili, "27 Temmuz - 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında üniversite adaylarımızın yaptığı tercihler, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bugün itibarıyla açıklanmıştır. Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 aday başvuru yapmışken, bu yıl %9'a yakın artışla 3 milyon 527 bin 443 aday başvuru yapmıştır" denildi.

Depremzede vatandaşlara tanınan ek yüzde 25 kontenjana da değinen YÖK, toplamda 24 bin 577 kontenjana yerleştirmelerin yapıldığını belirterek, "Şubat ayında meydana gelen ve yalnızca yaşandığı 11 ili değil tüm Türkiye'yi derinden etkileyen depremler, adaylarımızın üniversiteye giriş sürecinde de olumsuz yansımaları ile kendini hissettirmiştir. Bildiğiniz gibi ilk defa bu sene, depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilerimiz için, yaşadığı ildeki üniversitelerin mevcut kontenjanlarına ek %25 oranında kontenjan tanımladık. Benzer şekilde, depremzede öğrencilerimiz için vakıf üniversitelerinin programlarında da 1'er kontenjan ayrılması kararlaştırdık. Böylece depremzede öğrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayırdık" dedi.

34 yaş üstü kadınların üniversite okumasına yönelik bu sene 21 bin ek kontenjan açıldığını bildiren YÖK, yerleştirmelerle ilgili verileri şu şekilde verdi: "Herkes için yükseköğretim ilkesiyle yola çıkarak, yükseköğretime erişimde fırsat eşitliğini temel politikamız haline getirdik. Daha önce yükseköğretim imkanlarından faydalanma fırsatı bulamamış 34 yaş üstü kadınlarımıza yönelik, devlet yükseköğretim kurumlarımızda, yaklaşık 21 bin ek kontenjan ayırdık. Bu kontenjanlar, kadınların eğitim ve kariyer olanaklarına erişimlerini artırırken, toplumsal katılımlarını güçlendirmeye de katkılar sunacaktır. Şehit ve gazi yakınlarımız için bu yıl ilk defa vakıf yükseköğretim kurumlarında 3 bin 774 kontenjan ayırdık. Böylece yükseköğretime erişimde dezavantajlı durumda bulunan adayların açılan ek kontenjanlara başvuru imkanını sağlamış olduk"

TOPLAM KONTENJAN SAYISI

YKS tercihlerinde 2022 yılında 867 bin 224 kontenjan ayrıldığını bildiren YÖK, AÖF hariç 850 bin 631 yerleştirme yapıldığını, 2023 yılında ise 898 bin 24 yerleştirem olduğunu bildirdi.Toplam yerleşen sayısı 47 binden fazla arttı.

BOŞ KONTENJAN SAYISI AÇIKLANDI

İlk tercihler sonucunda boş kalan kontenjanlara da değinen YÖK, 2021'de 169 bin, 2022'de 17 bin boş kontenjan olduğunu bildirirken 2023 yılında ise 25 bin boş kontenjan kaldığını söyledi.

EK TERCİHLER NE ZAMAN?

Boş kontenjanlara bir de kayıt yapmayanlar eklenecek. YKS'yi kazandığı halde yerleştiği üniversiteye kayıt yapmayanlardan boşalan kontenjanlara da yerleştirmeler yapılacak. Bu sayının da eklenmesi ile 50 binin üzerine çıkması bekleniyor. Ek tercihlerin Eylül ayının ikinci haftasında başlaması bekleniyor. Ek tercihler başladığında bildirimle haberdar olmak için aşağıdaki linklerden finans7 mobil uygulamasını ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç