2023 yılında ekonomi, bu 7 gelişmeyi takip edecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2023 yılında ekonomi, bu 7 gelişmeyi takip edecek

2023 yılında dünyada 7 önemli gelişme takip edilecek. Türkiye'den de bir gelişme bu listede kendisine yer buldu.

Ekonomi 17 Ocak 2023 12:28 0
2023 yılında ekonomi, bu 7 gelişmeyi takip edecek

2023 yılında piyasaların takip edeceği 7 gelişme: Türkiye'de var.

Reuters bir haber yayınladı ve uzmanlarla yapılan analizde 2023 yılında piyasalara yön verecek 7 gelişmeye yer verildi. Emtia, borsalar ve tahvil piyasalarına etki edecek 7 gelişme şu şekilde sıralandı:

Amerika ve diğer büyük ekonomilerde faiz artırımlarının sürmesi, gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına katkı sağlayabilecek. Dolarda değer kaybının artması ile birlikte gelişmekte olan piyasaların üzerindeki baskının azalması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin Merkez Bankaları faiz indiriminde gecikirse büyümeler, yükselişler geçebilir.

İkinci gelişme ise Çin. Çin'in korona nedeniyle aldığı tedbirleri kaldırması süreci zorlu olacak ama küresel ekonominin beşte birini oluşturan Çin ekonomisinin büyüme hızının artma ihtimali, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması beklenen bu dönemde cezbedici bir unsur olarak öne çıkmakta.

Üçüncü gelişme Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş olacak. 2023 yılında savaşın gidişatı çatışmaların daha da tırmanması ya da barışa dair adımlar , piyasalarda izlenecek ve yön verecek.

Dördüncü gelişmeye baktıuğımızda korona ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte borç sorunu çeken ülke sayılarının artması bekleniyor. Zambiya ile Etiyopya G20 ortak çerçevesinde borçlarını yapılandıracak. Sri Lanka ile Gana bu sene temerrüte düştü.

Beşinci sebep ise Brezilya'da yeni yönetim olacak. Brezilya'da seçilen Lula da Silca'nın Latin Ameirka'nın en büyük ekonomisine Brezilya'da harcamaların kontrol altına alınması için maliye politikası alanında bir adım atmayacağı, nasıl bir politika izleyeceği piyasaları belirleyecek.

Altıncı etmen seçimler olacak. Türkiye'de yaopılacak seçimler, yaşam maliyetinde ve TL'de sert değer kaybı ile 20 yıllık iktidarında AK Parti'nin zor bir seçime gireceği bildirildi. 

Yedinci durum ise diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimer olacak. Nijerya'da Şubat ayında, Arjantin'de Ekim'de, Polonya'da sonbaharda seçimler yapılacak. 

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç