2023 Aralık ayı enflasyonu ne olacak? Merkez Bankası açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2023 Aralık ayı enflasyonu ne olacak? Merkez Bankası açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı. İşte açıklanan yıl sonu enflasyon beklentisi.

Ekonomi 26 Ocak 2023 11:07 1
2023 Aralık ayı enflasyonu ne olacak? Merkez Bankası açıkladı

2023 yılının ilk enflasyon raporu yayınlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2023 yılının ilk enflasyon rakamlarını beklkentisini açıkladı. Açıklanan enflasyon beklentisine baktığımızda Merkez Bankası , 2022 yıl sonunda enflasyonun yüzde 22 beklediğini , 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11.5.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı son dakika açıklamasında, "Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2022 yılında enerji fiyatları yükselmiştir. Enerji fiyatlarındaki olumsuz gelişmelerin yansımaları en büyük ticaret ortağımız AB'de rekor düzeyde açıktan izlenmiştir. Enerji fiyatları şoku 2022 yılında başta enflasyon olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyen bir boyut kazanmıştır. Son dönemde enerji fiyatlarında önemli gerilemelerle birlikte normalleşme eğilimi görülmeye başlanmıştır. 2023 yılına ilişkin enflasyon beklentileri ülkemizde de olduğu gibi bir çok ülkede aşağı yönlü güncellenmeye başlanmıştır. Büyüme oranları öncü göstergelere göre toparlanma eğilimi göstermektedir. Derin bir resesyon ihtimalinin oldukça azaldığı değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

B-üyüme ve istihdam verilerine değinerek sözlerini sürdüren Kavcıoğlu, "Türkiye büyüme performansında G20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer almıştır. İhracat payımızda da yüzde 0,43'ten yüzde 1,02'ye çıkarak 2 kattan fazla artış olmuştur. Büyümenin sağlam temeller üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz. 2022 yılı boyunca büyüme sürdürülebilirlik açısından sağlıklı bir yapı sergilemiştir. Ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullandırılması desteklenmiştir. Net ihracat büyümeye son 7 çeyrek boyunca aralıksız katkı sağladı. Teknoloji yoğun sektörlerdeki ivmelenme eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. İşsizlik oranı 10.2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İstihdam 31,6 milyon kişi olmuştur" dedi.

ENFLASYONDA YAVAŞLAMA

Enflasyonda yaşanan yavaşlamanın beklentileri düşürdüğüne yer verilen açıklamada, "2022 yılında turizm sektörü cari dengeye ciddi bir katkı sağlamıştır. 2022 yılında cari açığımız yükselmiştir, son dönemde enerji fiyatlar ve paritedeki gelişmelerin cari açığı olumlu etkilemesi beklenmektedir. Enerji fiyat gelişmeleri dışlandığında ekonomimiz 2022 yılında cari fazla vermiştir. Enflasyondaki yavaşlama çekirdek enflasyon ile de desteklenmektedir. Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. Özellikle Ekim ayından itibaren tarihsel açıdan iyi olarak kabul edilebilecek düzeye ulaşmıştır. Ekim ayından itibaren üretici fiyatları yıllık artış oranları sert bir düşüş sergilemiştir. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş ile birlikte fiyatlama davranışlarının da ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğini göreceğiz. 2023 yılında enflasyonun tahminlerimizle uyumlu seviyelerde gerçekleşmesi için tüm politikalarımızı kararlılıkla uygulayacağız. Aylık enflasyon tarihi ortalamalara yakınsıyor.

Parasal aktarımın güçlenmesi için bütüncül bir anlayışla uyguladığımız politikalarımız etkili olmaya devam etmektedir. 2022 yılında KOBİ'lere 2021 yılı tutarının 7 katı kadar kredi kullanımı sağlanmıştır. İhracat kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor. TL cinsi menkul kıymet faizleri Haziran'dan beri politika faizine yakınsayarak 16 puan azaldı. 2023 yılı için mevduatta liralaşma hedefimiz yılın ilk yarısı için yüzde 60'tır.

2023 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 80,8 Dolar (Önceki 79,3 dolar) . 2024 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 77,3 dolar. 2023 yıl sonu gıda fiyatları tahmini %22,0 (Önceki %22,0). 2024 yıl sonu gıda fiyatları tahmini %11,5" denildi.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 15 Ay Önce
Masallar masallarrr