2 milyon EYT'liyi sevindiren karar mahkemeden geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2 milyon EYT'liyi sevindiren karar mahkemeden geldi

Son dakika haberi geldi. Emekli olacak EYT'lilerin çalışması için iyi haber geldi. Mahkeme, çalışmaya devam kararı verdi.

Emekli Haberleri 12 Mart 2023 14:36 3
2 milyon EYT'liyi sevindiren karar mahkemeden geldi

Çalışacak EYT'lileri sevindiren karar geldi.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşları ilgilendiren bir açıklama geldi. 2 milyondan fazla EYT'liyi ilgilendiren kararda, tam 25 sene boyunca çalıştığı işyerinden emekli olan ve daha sonra emekli çalıştırmıyoruz denilerek çalıştırılmayan işçiye iyi haber veridli.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyen bir işçi işinden çıkarıldı. Kovulan işçi soluğu mahkemede aldı ve dava açtı. İş mahkemesinde görülen davada işçi, çalışmaya devam etmek istediğini ve işe iadesini istedi. Davalı şirket ise bu kişinin iş akdinin sona erdiğini ve davanın reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti ise davalı işveren tarafından geçersiz şekilde iş akdinin fesh edildiğini ve işçinin işe iade edilmesine karar verdi. Bu kararı davalı avukatı istinafa taşıdı.

Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi'nde alınan karar emsal niteliğinde oldu ve işçinin işe iade edilmesine, emeklilik sonrası çalışmaya evam etmek isteyenlerin çalıştırılmasının zorunlu olduğuna yer verildi. Karar metni şu şekilde:

“İşveren ispat yükünü yerine getirirken, öncelikle feshin şartlarına uyduğunu, daha sonra içerik yönünden fesih nedenlerinin geçerli (veya haklı) olduğunu kanıtlayacaktır. Olayda; davacının çalışma süresi 04/11/1996-30/03/2021 tarihleri arasında olup, emeklilik(08) kodu ile çıkış bildirimi verilmiştir. Fesihten itibaren zorunlu arabuluculuk aşaması ile sonrasında davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı ve davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlandığı anlaşılmıştır. İlk derece mahkemesi kararını gerekçesinde; emekliliği gelen işçilerin iş sözleşmelerinin fesih edilmelerine ilişkin yönetim kurulu kararının eşit – objektif olarak uygulanmadığını, fesih sebebinin açık – kati olarak belirtilmediğini, davacı ile aynı statüde bulunup emekliliği gelmesine rağmen çalışmaya devam edenlerin bulunduğunu belirtilmiştir. Bu durumda, işe iadeye yönelik verilen karar dosya çerçevesine uygun olup, istinaf sebepleri yerinde görülmemiştir. Bu halde incelenen kararın usûl ve esas yönlerden hukuka uygun olduğu anlaşılmış ve davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir"

EYT SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Emeklilikte yaşa takılanların emeklilik başvurusu devam ediyor. E Devlet üzerinden ve SGK il ilçe müdürlüklerinden başvurular alınıyor. Sonuç sorgulaması ise e devlet kapısı Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip ekranından yapılıyor.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Ay Önce
eyt liler sevinsin üniversite mezunları ve diğer işsizler ne yapacak gençlerin hayalleri gitti
Ziyaretçi 12 Ay Önce
madem çalışacak niye eytyi çıkardılar biz 5 yıl geç emekli olduk hem prim ödedik hem 5yıl maaş almadık bu maduriyetin maliyetini kim ödeyecek
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Çalışmasınlar kardeşim gençlerin önü açılsın yazik günah gençlere