2. El Arabaya Devlet Müdahalesi Geldi: Satılık Araç Sayısı Patladı Fiyatlar Düşüşe Geçti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2. El Arabaya Devlet Müdahalesi Geldi: Satılık Araç Sayısı Patladı Fiyatlar Düşüşe Geçti

Son dakika haberi: İkinci el araçta devlet müdahalesi geldi ve satıştaki araç sayısı artmaya, fiyatlar düşmeye başladı.

Taşıt 15 Ağu 2022 10:42 3
2. El Arabaya Devlet Müdahalesi Geldi: Satılık Araç Sayısı Patladı Fiyatlar Düşüşe Geçti

İkincl el arabaya devlet müdahalesi geldi fiyatlar düştü.

İkinci el araç piyasasına müdahale geçen hafta açıklandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş yaptığı açıklamada sıfır araç alan kişilerin araçları hemen satamayacağını, aracı aldıktan 6 ay sonra ve 6 bin km yol yaptıktan sonra ancak aracı satabileceğini bildirdi. 

Bu düzenleme sonrası panik satışları başladı. Uygulama önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. Bu nedenle birçok kişi hemen aracını elden çıkarmak için satılığa koymaya başladı. Özellikle galericilerin ilanları artarken sıfır arabaların ikinci elde satışı oldukça arttı. 

İLAN SAYISI 10 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Sadece galeriler, rent a car şirketlerine yönelik gelen bu düzenleme sonrası ilan sayısı artarken konu ile ilgili bir açıklama geldi. Gelen son verilere göre ikinci el piyasasında satılan sıfır araç sayısında ciddi bir artış oldu ve 10 binin üzerine kadar çıktı. Bu rakam bir hafta önce 7 bin civarındaydı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bayilerin satış rakamları belli, kâr marjları belli.Sıfır kilometre araçlar ikinci el araç piyasasına düştüğünde üzerine daha büyük bir rakam konularak satılıyor ve otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen bir yükselme söz konusu oluyor. Biz şunu yapacağız, 6 ay ilk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent a car'lar, ilk tescilden sonra 6 ay geçmeden ve 6 bin kilometreyi geçmeden bunun satışına kısıtlama getireceğiz. Dolayısıyla bu araçlar gerçek anlamda ikinci el olacaktır ve bunu sürekli çevirerek fiyatların üzerine bir baskı oluşturulmasının önüne geçileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Konu ile ilgili Hürriyet'e açıklamada bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "İkinci elde fiyatlar bayramdan itibaren yüzde 4 ila 6 arasında geri gelmişti. Ağustos sonu itibarıyla bu düşüşün yüzde 8'lere kadar çıkabileceğini öngörüyoruz. Bunu esasında fiyatların üzerindeki köpüğün biraz daha inmesi olarak görmek lazım. Çünkü, otomotivdeki tedarik sorunlarından ötürü sıfır araç bulunamadığı için ikinci el fiyatları zirve yapmıştı. Araç bulan galeri veya bireysel yatırımcı da yüksek fiyattan sıfır aracı satışa koyuyordu. Yeni düzenleme ise ikinci el araç fiyatlarının gerilemesine bir miktar daha etki eder. Çünkü, galeriler ellerindeki 1 milyon liralık aracı 1.8 milyona artık koyamayaz. Dolayısıyla ikinci eldeki köpük fiyatlar biraz daha düşer" dedi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Erciş yaptığı açıklamada ise "Özellikle son dönemde yetkili satıcılar üzerinde oluşan şikâyetler ve rahatsızlıkların giderilmesi açısından yeni yönetmeliğin fayda sağlayacak bir önlem olduğunu düşünüyoruz. Piyasada yetkili satıcılardan sıfır araç alıp, hemen ikinci elde fahiş fiyatla satan kurumlar olduğu biliniyor. Gerçek tüketicinin araçlara daha kolay ulaşmasını sağlayabilmek adına böyle bir önlemin, piyasadaki fahiş fiyatlı satışları engelleyeceğini ve fırsatçılığın önüne geçeceğini düşünüyoruz. Biz de süreç boyunca Bakanlıkla karşılıklı fikir alışverişleriyle oluşturulan yeni yönetmeliği destekliyoruz." dedi.

Siz bu şekilde ilanlara rastladınız mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bunun önüne geçilmez malesef uyanıklar noterden yazılı kağıt verip 6 ay sonra satışa verileceğine dair kurnazlık yapmaya çalısan olur
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Fiyatlar düştü diyorsunuz hangi fiyatlar düştü hergun bakıyorum ilanlara devamlı artış var kandırmayın milleti yalan haberler ile yaa
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bir kac uygulama ile bu pislikleri engellersin