2. El Arabada Satışlar Kesildi: İndirim Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2. El Arabada Satışlar Kesildi: İndirim Geldi

Son dakika haberi: İkinci el araçta satışlar ciddi oranda düştü. Yaşanan düşüşle birlikte fiyat indirimleri de gelmeye başladı.

Taşıt 26 Eylül 2022 09:41 4
2. El Arabada Satışlar Kesildi: İndirim Geldi

İkinci el taşıtta yüzde 15 indirim geldi.

İkinci el arabada fiyat indirimleri geldi. 6+6 düzenlemesi ve ÖTV indirimi matrah düzenlemesi beklentisi ile birlikte düşen fiyatlar hala çok yüksek. Son senelerde yüzde 150'nin üzerinde artan fiyatlara gelen yüzde 15 indirim yeterli olmazken vatandaşlar hala araç almakta temkinli davranıyor. 

Vatandaşlar ikinci el araçta daha fazla indirim beklerken, seçimlerin yaklaşması ile birlikte gelebilecek bir matrah düzenlemesinin fiyatları biraz daha indirebileceği bildirliyor. Bu nedenle araba almak isteyenler bekle gör stratejisine geçerek araç almayı birkaç ay erteledi. 

Haziran ayında 1 milyonu geçen araç devir sayısı , Temmuz ayında 647 bin seviyesinde, Ağustos ayında ise 748 bin seviyesinde oldu. Ağustos ayında yaşanan artışın 6+6 düzenlemesi nedeniyle olduğu bildiriliyor. Bilindiği üzere galericiler sıfır aracın üzerinden 6 ay ve 6 bin km geçmeden satamayacak. Bu nedenle birçok galericinin bu arada araçları satışa çıkardığı, satamadığı araçları da eşinin dostunun üzerine devrettiği bildiriliyor. 

Çip krizi, arz ve tedarik sıkıntılarının art arda gelmesi ile ikinci el fiyatları sıfır arabaların fiyatlarına yaklaşmış, hatta bir dönem sıfır arabalardan daha pahalıya satılır olmuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ÖTV çıkışı ve matrah düzenlemesinin gelme ihtimali , ikinci el araba piyasasında alım satımları bıçak gibi keserken bunu etkilene bir diğre önemli etken ise banka kredileri oldu. Hem yüksek faizle krediler veriliyor, hem vade sayısı az hem de kolay kolay kredi çıkmıyor. Bankalar sıkılaştırma adımları kapsamında kredilerde oldukça seçici davranıyor. Öte yandan çıkan kredi de aracın az kısmına çıkıyor.

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "Tüketici, hali hazırda devlet kanadından bir ÖTV indirimi beklentisi içine girmeye başladı ve 45-50 gündür bu süreç devam ediyor. Öte yandan otomobil satın almak isteyen vatandaşlar yıllık yüzde 50'ye varan faiz oranlarıyla karşı karşıya. Bu faiz oranlarını gören tüketiciler doğal olarak satın alma kararından vazgeçiyor. Çözüm üretilmezse hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç pazarının içinde bulunduğu negatif pozisyondan çıkması bir hayli zor görünüyor" ifadelerini kullandı.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
almayın secimden sonra alın ötv yüksek iranda inecek alanın elinde patlayacak
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sıfır araçta Matrah ve ÖTV düzenlemesi gelmediği sürece yüksek faiz ve düşük vade olduğu sürece kimse araç satamaz milletin malı elinde çöp olur. Altına yöneldi vatandaş..
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Hangi araçların fiyatı düşüyor ne zaman baksam en az 5 bin TL artış olmuş piyasayı al satcilar ile galericiler kendileri şişiriyor
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Kardeşim durmadan zamla yatıp zamla kalkıyoruz ama maaş hep aynı adam nasıl gidip sahine 70--80 bin versin akıl mantık işimi