2. El Araba Alıp Satan 100 Bin Kişiye Para Cezası Şoku: Hemen Kontrol Edin
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2. El Araba Alıp Satan 100 Bin Kişiye Para Cezası Şoku: Hemen Kontrol Edin

2. el araba alıp satan 100 bin kişiye şok para cezası geldi. Gelen son dakika açıklamasında , evlere cezaların gönderilmeye başlandığına yer verildi.

Taşıt 22 Kasım 2022 18:01 1
2. El Araba Alıp Satan 100 Bin Kişiye Para Cezası Şoku: Hemen Kontrol Edin

İkinci el oto alımı satımı yapanlara cezalar gelmeye başladı.

Dünyada yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle araç fiyatlarında ciddi yükselişler yaşandı. Özellikle pandemi döneminde fiyatlara gelen büyük zamlar hala piyasanın oldukça yükske seyretmesine neden oluyor. 

İkinci el araba piyasasını ek gelir kapısı olarak görenler için devlet harekete geçmiş ve satışlara sınırlama gelmişti. 1 sene içinde 3'ten fazla araç satanlara inceleme yapacağı, bu kişilerin vergiye tabi olması gerektiği bildirildi. Bu düzenleme sonrası yıllık olarak tutulan düzenlemede 3 araçtan fazla satış yapanlara vergi cezası gelir.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu yaptığı son dakika açıklamasında bu kurala uymayan 100 bin kişi olduğu ve bu kişilere cezaların yollanmaya başladığına yer verildi. 

Bir kişi aynı yıl içinde 3 araç satışı yapabiliyor. Ancak 4'üncü araç satışı yapan kişi, bunu vergi dairesine bildirmezse, vergi mükellefi olduğunu bildirmezse yasağı delmiş oluyor. Çünkü senede 3'ten fazla 2. el araba satışı yapan bir kişi 2. el motorlu araç ticareti yapanlar olarak nitelendiriliyor.

100 BİN KİŞİYE TEBLİGATLAR GÖNDERİLİYOR

Bu şekilde satış yaptıkları tespit edilen 100 bin kişiye tebligatlar yollanmaya başladı.

Konu ile ilgili gelen son dakika açıklamasında, “Elde ettikleri kârların tutarına göre yüzde 15'ten yüzde 40'a kadar çıkan gelir vergisi tarifesi var. O oranda bir gelir vergisi tarhiyatı yapılacak. Gelir vergisi ve KDV tutarının toplamı üzerinden bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek. Ayrıca bunlar mükellefiyet kaydı açtırmadıkları ve belge düzenlemedikleri için her bir belgeye yazmaları gereken tutarın yüzde 10'u tutarında özel hususluk cezası kesilecek." ifadelerine yer verildi.

NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

Bu konuda size bir ceza gelip gelmediğini vergi dairelerine başvurarak ya da interaktif vergi dairesi ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
oh olsun fırsatçılara fazlasıyla öderler umarım