2 Açıklama Kafa Karıştırdı: Yeni Bir İttifak mı Kurulacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

2 Açıklama Kafa Karıştırdı: Yeni Bir İttifak mı Kurulacak?

Seçim kanununda yapılan değişiklik sonrası yeni ittifakların yapılabileceği gündeme geldi. İşte gelen son dakika açıklaması.

Siyaset 15 Nisan 2022 14:12 0
2 Açıklama Kafa Karıştırdı: Yeni Bir İttifak mı Kurulacak?

Millet ittifakı ile ilgili son günlerde flaş gelişmeler yaşanıyor. Art arda gelen 2 açıklama, ittifaktaki parti sayısının azalabileceğini, yeni bir ittifakın kurulabileceğini gösterdi.


Geçtiğimiz aylarda yuvarlak masada bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel KAramollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal , güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş konusu üzerinde mutabık kaldılar. Sağlanan mutabakat sonrası yeni toplantılar da oldu.


Seçime millet ittifakı olarak gireceklerini açıklayan 6 parti ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşandı. Gelen 2 açıklama, ittifaktan bir ittifak daha çıkabileceğini gösterdi. Saadet Partisi ile Demokrat Partisi'nden gelen açıklamalar yeni ittifak mı kurulacak iddialarını gündeme getirdi.


Yeni seçim kanununa göre , bir parti ittifak içinde barajı geçse dahi her partinin çıkaracağı milletvekili sayısı, o şehirde alınan oya göre belirlenecek. Bununla birlikte az oy alan partilerin milletvekili çıkarma ihtimali zora düştü. Bu nedenle ittifaktaki düşük oy oranlı genel başkanların CHP ya da İYİ Parti'den listeye girmesi bekleniyor. Ancak bu durumunun da partiler içinde rahatsızlığa neden olabileceği aktarılıyor.


DP'NİN AÇIKLAMASI

Demokrat Partisi Genel Başkanı Gültekin Uysal, ittifakın Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili yaptığı açıklamada, '20 yıllık AK Parti döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak' şartını gündeme getirdi. Bu durumun ise Babacan ile Davutoğlu cephesinde rahatsızlığa neden olduğu belirtildi. Uysal, tepkiler sonrası , masadaki isimleri kastetmediğini söyledi. Temel Karamollaoğlu ise konu ile ilgili "Ben bunun düşünülerek, planlı şekilde edilmiş laflar olduğunu düşünmüyorum. Bir zamanlar AK Parti yüzde 50'nin üzerinde oylar aldı. AK Parti'den kopanlar diye ayrı bir sınıflandırma yaparsak yüzde 51'i nasıl bulacağız?" dedi.


KARAMOLLAOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Seçim kanununda yapılan değişiklik sonrası ittifak içinde üçüncü ittifak tartışmaları başladı. Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu "Eski sistemde, ittifak eden partiler önce tek oymuş gibi ittifaklar arasında bölünüyor sonra milletvekilleri çıkıyor ve milletvekilleri kendi aralarında pay ediliyordu. Şimdi o avantaj kalktı. Yeni yollar aramak icap eder. Bunu kamuoyuna ilk defa söylüyorum. Üçüncü ittifak olabilir" açıklamasında bulundu.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç