100 Bin TL'nin KKM ve Mevduat Faiz Geliri Büyük Rekor Kırdı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

100 Bin TL'nin KKM ve Mevduat Faiz Geliri Büyük Rekor Kırdı

KKM'nin ilk geldiği günlerde 6 aylık hesap açan ve parasını KKM'ye yatıran kişinin kazancı hesaplandı.

Bankalar 18 Tem 2022 21:54 2
100 Bin TL'nin KKM ve Mevduat Faiz Geliri Büyük Rekor Kırdı

Ayda 2 asgari ücretten fazla kazandılar.

Aralık ayında Kur Korumalı Mevduat hesabı açan vatandaşlar için Haziran ayında 6 aylık mevduat süresi sona erdi. Haziran ayının gelmesi ile birlikte 6 aylık mevduat hesabı açarak parasını kur korumalı olarak bu mevduat hesaplarına yatıran vatandaşlar, Haziran ayında rekor gelir elde etti. 

ARALIK AYINDA GELDİ

Aralık ayında ekonomimize yeni bir enstrüman kazandırıldı. Yükselen dolar kurunun dizginlenmesi için Kur Korumalı Evduat Hesapları getirildi. Gelen KKM hesaplarında kişilere hem mevduat geliri, hem de faiz geliri olacağı bildirildi. Bu durum nedeniyle birçok kişi parasını buralara yatırdı ve dövizde paralar azalmaya başladı. 

BÜTÇEYE YÜKÜ

KKM’nin hesaplarında bilindiği üzere kur farkını devlet, hazineden karşılıyor. Toplam maliyetinin haziranda 37 milyar TL’ye ulaşmasıyla  yıl sonu hedefinin şimdiden yakalandığı görüldü.

6 AYLIK MEVDUAT SONA ERDİ

Bilindiği üzere KKM hesapları 3, 6, 12 aylık mevduata göre açılıyordu. Aralık ayında sisteme giren bir kişi için 181 günlük mevduat süresi sona erdi. 

100 BİN LİRA YATIRAN

Öncelikle 100 bin lira yatıran kişinin 181 gündeki faiz gelirine bakalım. 

Faiz oranları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Düşük faiz veren bankalar 7 bin 215 lira verirken yüksek faizli bankalar 11 bin lira civarında faiz getirisi veriyor. 

KUR FARKI NE KADAR?

Kur farkı da şu şekilde hesaplanıyor: Aralık ayında,  KKM hesabını dolar kuru 11.54 TL iken açan bir kişinin o zaman 100 bin lirası 8 bin 665 dolar yapıyor. 24 Haziran'da ise dolar kuru 17 lira 37 kuruş seviyesindeydi. Yani bu kişinin Aralıkta açtığı hesaptaki 8 bin 665 doları, şimdiki kur ile 150 bin 519 lira oluyor. Yani Aralık'ta 100 bin ile sisteme giren, sadece Kur farkından dolayı 50 bin 519 lira, faiz geliri ile de ortalama 9 bin lira civarında para kazanıyor.

Bu iki sayıyı topladığıımzda 100 bin lira ile Aralık'ta sisteme giren 59 bin 658 lira para kazanmış olacak. Aya vurduğumuzda ise 9 bin 943 lira kazanmış oluyor.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Faiz haram, dolarla işimiz yok diyenlere bu ne lahana ve ne turşu.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
kur farkı faiz gelirini geçtiği zaman faiz verilmiyor yanlış haber yapmayın