Biriktirilen parada kadının da hakkı var.
Ankara'da 1982 yılında başlayan evlilik 31 sene sonra boşanma ile sonuçlandı. Boşanma davası 2013 yılında başladı ve 9 sene boyunca devam etti. Yerel mahkeme, istinaf mahkemesi ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi arasında şahitlerin dinlenmesi ve bilirkişi raporları ile gidip gelen mal paylaşımı davasında son söz Yargıtay'dan geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliğidne bir karara imza attı.
Polis olan eş, boşanma davası sırasında eşinin ev hanımı olduğunu ve evlilikte edinilen mallara katkısı olmadığını söyleyerek evlilik sırasında alınan malların kendisine ait olduğunu, mahkemenin bunları kendisine vermesi gerektiğini söyledi.
Buna karşın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, evlilik birliği içinde alınan taşınmaza ev hanımı olan kadının ziynetleri ile destek olmasını katı olarak kabul etti.
Türk Medeni Kanununda eşlerin, bir birilerinden kişisel mallarına katkılarının söz konusu olduğu durumlarda tasfiyenin nasıl yapılacağına dair herhangi bir hüküm yok. Bu durumlarda da Borçlar Kanununa bakılıyor. Söz konusu kararda Borçlar Kanununa bakıldığı ve eşlerin yaptıkları katkının karşılığını evlilik sona erdiğinde almaları için Borçlar Kanunu hükümlerine göre katı payı alacağı kavramı geliştirdiğine yer verildi.
Kurul evlilik sürecinde biriktirilen parada ve alınan mallarda ev hanımı olan kadının da payı olduğunu söyledi.
Söz konusu karar sonrası evlilik sürecinde alınan mallar, eşler arasında pay edilecek ve boşanma bu şekilde gerçekleşecek.