Bekara ev yok diyen ev sahibine para cezası kesildi.
Samsun'un Atakum İlöesi'ndne gelen haberde, bir evi kiralamak isteyen bekar kişi, emlakçının bekara ev yok cevabı sonrası ev sahibi ile görüşmek istedi. Emlakçı ise bu isteğe olumsuz şekilde cevap verdi.
Bunun üzerine kendisine ayrımcılık yapıldığını söyleyen M.N.A. isimli kişi Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvuru yaptı. TİHEK ise olayla ilgili inceleme başlatarak Almanya'da olan ev sahibi ve emlakçıdan savunma istedi. Emlakçı, ev sahipleri ile aralarında güven ilişkisi olduğunu ve bu nedenle bir sözleşme olmadığını söyledi. Ev sahiplerinin, önceki kiracının eve zarar vermesi ve kirayı zamanında ödemediği için, bunun yanı sıra binaın aile binası olması nedeniyle bekara ev kiralamayı tercih etmediklerini söyledi.
Daha sonra kurum, konsolosluk aracılığıyla ev sahiplerinin savunmasını istedi. Ancak savunma gelmedi. Bunun üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bir karara vardı. Söz konusu kararda ayrımcılık yapıldığına yer verildi. Söz konusu karara baktığımızda, "Öncelikle başvuranın, başvuru dilekçesinin ekinde muhatap emlak danışmanı ile yapmış olduğu görüşmenin ekran görüntüsünü sunduğu görülmüştür. Bu görüntüde, emlak danışmanının aldığı talimat ile bekar kiracı kabul edilmediğini belirttiği anlaşılmaktadır. Muhatap ev sahipleri ile emlak danışmanı arasında dosyaya yansıyan herhangi bir emlakçı kira komisyon sözleşmesi veya benzeri bir sözleşme yoktur. Ancak muhatap emlak danışmanının, ev sahiplerinin istekleri ile hareket ettiğini ifade etmiş olması dikkate alındığında; ayrımcılık talimatını uygulama hükmü istikametinde sorumlu olacağı kanaatine varılmıştır. Muhatap emlak danışmanı, ev sahiplerinden aldığı talimatla uyguladığı ayrımcı muameleyi kabul ederken, muhatap ev sahipleri dosyaya görüşlerini kanuni süresi içinde sunmamıştır. Başvuran tarafından sunulan yazışma içerikleri göz önüne alındığında muhataplar tarafından kendi iddialarına dayanak oluşturabilecek herhangi bir bilgi veya belgenin dosyaya sunulmadığı görülmektedir. Dolayısıyla, olayda muhatapların ayrımcılık yasağının ihlal edilmediğii ispatlayamadığı sonucuna varılmıştır" denildi.
10 BİN TL CEZA KESİLDİ
Tüm bu husuların değerlendirilmesi sonucu evi kiralamak isteyenin medeni hali nedeniyle doğrudan ayrımcı bir muameleye marız kaldığı ve eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varıldı. Açıklamada, Başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhataplar hakkında 10'ar bin TL idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.
Bu karar ile evini bekara vermeyen ev sahibi ve emlakçı hakkında 10 bin lira ceza uygulandı. Sizce bu karar doğru mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.
Finans7.com | Ankara