Yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV fişi kesen esnafa kötü haber: Hapis cezası yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV fişi kesen esnafa kötü haber: Hapis cezası yolda

Son dakika haberi: Kestiği fişe yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV yazan esnaflara kötü haber geldi. İşte gelen son dakika bilgileri.

İş Dünyası 26 Nisan 2024 0
Yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV fişi kesen esnafa kötü haber: Hapis cezası yolda

Yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile fiş kesen esnaflar için maliye sahaya indi.

Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün kaleme aldığı yazısına göre restoranlardan kafelere, fırınlardan eczanelere ve oto yıkamacılara kadar birçok sektörde patronlar, yüzde 10'luk KDV oranı yerine gıda satıyormuş gibi yapı yüzde 1 oranında KDV fişi kesiyor ve bu şekilde vergiden kaçıyor.

Devlete yüzde 10 yerine yüzde 1 oranında KDV ödemesi yapan bu işletmeler, devleti son dönemlerde milyarlarca liralık zarara uğrattı.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile CİMER'e birçok şikayet gelirken bu konu sosyal medya üzerinde de gündem oldu. Birçok vatandaş, oto yıkamacılarda bile gıda satılmış gibi yaparak yüzde 1 KDV ile fiş kesildiğini söyledi. Bu şekilde devlet zarara uğratılıyor.

Düşük KDV oranından fiş kesipt devlete eksik vergi verenlerin başında restoranlar ve kafeler ile eczaneler var. Eczanelerde satılan ilaçlar besin takviyesi gibi gösteriliyor ve yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV fişi kesiliyor.

Restoran ve kafelerde ise menülerde yüzde 10 KDV'de olması gerekenler, ekmek et su satılmış gibi gösteriliyor ve yüzde 1 KDV fişi kesiliyor.

NE KADAR KAYIP VAR?

Diyelim ki 1000 liralık bir yemek yediniz. Ya da 1000 liralık bir ilaç aldınız. Yüzde 1 KDV kesilmesi durumunda 10 lira KDV ödemesi devlete yapılacak. Ancak olması gereken yüzde 10 KDV kesilmesi. Yüzde 10 KDV kesilmesi durumunda 100 lira vergi verilecek. Yani her 1000 lirada devletin vergi kaybı 90 TL.

CEZASI NE?

KDV'de istismar yapan bu işletmeler tespit edildikten sonra hakında kaçakçılık suçundan dava açılıyor. Bunu yapanlar yanıltıcı belge ve sahte belge kullanımından da vergi suçu işlemiş sayılıyor. Bu kişilere 17 aydan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç