Tokat'ta deprem bekleniyor mu? Uzmanlardan son dakika açıklaması geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tokat'ta deprem bekleniyor mu? Uzmanlardan son dakika açıklaması geldi

Tokat'ta deprem bekleniyor mu? Konu ile ilgili uzmanlardan son dakika açıklaması geldi. İşte gelen açıklama.

Bilim ve Teknoloji 18 Nisan 2024 0
Tokat'ta deprem bekleniyor mu? Uzmanlardan son dakika açıklaması geldi

Tokat'ta deprem bekleniyor mu? Uzmanlardan son dakika açıklaması geldi.

Tokat'tan son dakika haberi geldi. Gelen haberde Tokat'ta meydana gelen depremden sonra yeni deprem olur mu olmaz mı uyarısına yer verildi.

Saat 18.11'de meydana gelen deprem 5.6 büyüklüğünde gerçekleşti. Bölgede şiddetli şekilde hissedilen deprem sonucu 2 katlı bir bina ve bir ahır yıkılırken 2 evin de ağır hasarlı olduğu öğrenildi. Depremde can kaybı olmadı.

Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli yaptığı son açıklamada bölgede 4 bin yıldır faaliyete geçmeyen ufak bir atım olduğunu söyleyerek, “Korkulacak bir durum yok. 23 kilometrelik bire fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş bir fayın üzerinde ufak bir atım oldu. Bu atımlar normaldir çünkü orası çok kaotik bir bölge. Alp Himalaya deprem kuşağında olan ülkemiz Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı ve Ege Graben sisteminde bu depremler sürekli devam edecek. Çünkü kıtasal kırıkların yitim zonların da gerçekleşiyor büyük faylar” ifadelerini kullandı.

Fayların detaylı incelenmesi gerektiğini söyleyen İçelli, Tokat'ta deprem olmaz ya da Tokat'ta deprem olur dendiğinde gerçekçi olmayacağını söyleyerek, "Rasyonel bakmamız lazım. Tokat’ta deprem olmaz nasıl olmaz? Şu fayın üzerinde olmaz dememiz lazım ama maalesef biz onu diyemiyoruz. Bilimde onu söyleyemiyor. Kuzey Anadolu fay zonu şuan da 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebilir. Bu deprem diğer fayları tetikler mi? Tarzında sorular soruluyor. O bölgede 5’li depremin olmaması mümkün değil. Her 4 yılda bir 5’lik depremimiz var. Bunun asıl sebebi 6 Şubat’taki iki büyük deprem. Özellikle Çardak fayındaki depremimiz. Biraz daha Kuzey’e doğru ortalama 3 metre bir baskı uyguladı. Bu 3 metrelik atım Deliler fayı Tecer segmentinden tutunda Kuzey Anadolu fayının Suşehri ilçesinden Amasya makaslama zonuna kadar Niksar makaslama zonuna kadar etki etti. Bu depremler muhtemeldir. 7’lik deprem üretmeseler de 6’lık depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

NACİ GÖRÜR'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, depremden sonra bir açıklama yaptı ve "Tokatta, Sulusaray’da 5,6 deprem oldu. Dün gece burada aynı yerde 4,1 deprem de olmuştu. Dün olan deprem öncü depremdi. Bu deprem Tokat’ta KAF’tan ayrılan ve Anadolu Levhası içerisine SW yönlü uzanan kol üzerinde oluştu. Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Tokat'ta deprem sonrası eğitime 1 günlük ara verildiği açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne ait olup, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi tarafından yapılan açıklamada depremin büyüklüğünün 5.6 büyüklüğünde, yerin 5 km derinliğinde meydana geldiğine yer verildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç