Son dakika: Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik için kanun teklifi komisyona geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik için kanun teklifi komisyona geldi

Staj ve çıraklık mağdurlarını ilgilendiren yeni kanun teklifi meclise geldi. Teklifin detayları ve emeklilik düzenlemesi yazımızda.

Emekli Haberleri 15 Nisan 2024 5
Son dakika: Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik için kanun teklifi komisyona geldi

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise geldi: Staj ve çıraklık mağdurlarını ilgilendiren kanun komisyona intikal etti.

Yüz binlerce staj ve çıraklık mağduru vatandaş, staj ve çıraklıkta geçen sürelerin sigortalılıkta sayılmasını talep ederken bu konuda meclisten son dakika haberi geldi. Gelen haberde TBMM'ye yeni bir kanun teklifi geldiği görülüyor.

Nisan ayında meclise sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine baktığımızda özetinde şu ifadelere yer verildiği görülüyor:

"Teklif ile; aday çıraklık, çıraklık, staja tabi öğrencilik ile bursiyerlik sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından sigorta süresinden kabul edilmesi ve çıraklık, bursiyerlik ile staj süreleri için borçlanma imkânı sağlanması amaçlanmaktadır"

Teklifin tam metni için TIKLAYIN

TEKLİF NEDEN VERİLDİ?

Teklifi veren Konya Milletvekili Barış Bektaş, teklifin gerekçesini şu şekilde paylaştı:

"3308 sayılı yasa uyarınca lise veya üniversite öğrencileri, öğrencilik hayatlarının belirli dönemlerinde staj veya çırak olarak devletin bilgisi dahilinde çalışmıştır ve bu kişilerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde sigorta girişi de vardır ancak stajyer veya çırak olarak çalışan bu kişilerin çalıştıkları tarihteki sigortaları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde iş kazası ve meslek hastalığı sigortası olarak geçmektedir yani sigortanın temel iki amacından biri olan sağlık hizmetlerinin temini sağlanmıştır. Ancak sigortanın diğer temel amacı olan özlük hakları ve emeklilik noktasında bu sigorta türü ilgili kişilere yalnızca mağduriyet olarak dönmüştür çünkü, sigortalılık süresinin başlangıcı olarak staja başladıkları tarih değil, adlarına ilk defa uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) primi yatırılma tarihi alınmaktadır. Oysa, stajyer veya çırak olarak çalıştıkları tarihte devlet tarafından bu kişilere sigorta numarası ve sigorta kartı verilmiştir ve bu kişiler henüz çocuk yaşlarda hem eğitim görüp hem de çalışmıştır. Ancak çalışmaları adeta yok sayılmış; devlet kendi verdiği sigorta kartını reddeden bir anlayışa bürünerek bu kişilerin mağduriyetine sebep olmuştur.

Bu mağduriyetin giderilmesi adına stajyer veya çırak olarak iş hayatına başlayan kişilerin 4A tescil tarihi olarak esas olarak alınmasını ve bu kişilerin emeklilik aşamasında yaşadığı zorluğu ortadan kaldırmayı, mesleki eğitimin özendirilmesine katkı sağlaması bakımından, fiilen bir çalışmaya dayanan stajyerlik ve çıraklık dönemlerine ilişkin olarak ilgililere borçlanma hakkı tanınması amaçlanmaktadır"

KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ İSE ŞU ŞEKİLDE:

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41'inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ilave edilmiş ve dördüncü fıkrasımn (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"k) 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,"

a) Birinci fıkranm (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h), (j) ve (k) bentleri gereği borçlananlar, borçlandığı tarihteki 4üncü maddenin birinci fıkrasımn ilgili bendine göre,"

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde 5mrürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Düzenleme komisyona geldi. CHP'li vekil tarafından verilen teklifin önümüzdeki gülerde gündeme alınıp alınmayacağı belli olacak. Düzenlemenin sürecinden haberdar olmak için aşağıdaki linklerden finans7 mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 19 Gün Önce
İşe giriş Tarihinin esas uzun vade ssk başlangıcı olsun. Bu Çalışmadan Devletimizin bilgisi dahilinde oldu.
Ziyaretçi 20 Gün Önce
Artik bu staj ve ciraklikda magdur olanlarin hakkini verilmesi cocuk yasta calisip da elimize sgk kartlari tutusturulmasindan bir adim daha ilerlememsi dilegi ile..Magduriyetimizi giderin.Hem okuduk hem calistik...Konya chp millet vekili Baris Bektasa sonsuz tesekkuru bir borx bilirim.
Ziyaretçi 20 Gün Önce
Akp ve mhp oylarıyla reddedildi. Erken seçim olması umuduyla🙏
Ziyaretçi 20 Gün Önce
chp verdiyse kesin reddedilir
Ziyaretçi 20 Gün Önce
Hastane yemekhane çalışanları da kadro bekliyor