SGK uzmanı kulis bilgisini paylaştı: Asgari ücrete ara zam gelecek mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

SGK uzmanı kulis bilgisini paylaştı: Asgari ücrete ara zam gelecek mi?

SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığı kulis bilgisine göre, hükümetin en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı var. Asgari ücrete zam var mı? İşte detaylar.

Çalışma Hayatı 8 Mayıs 2024 1
SGK uzmanı kulis bilgisini paylaştı: Asgari ücrete ara zam gelecek mi?

Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam gelecek mi?

Asgari ücrete ara zam tartışmaları sürüyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığı kulis bilgisine göre, hükümetin en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı var. Peki ne kadar yapılacak? Asgari ücrete zam var mı? İştre detaylar.

Asgari ücretin enflasyona karşı eriyen alım gücünü korumak ve sosyal adaleti sağlamak için temmuz ayında mutlaka güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş şunları kaydetti:

"Asgari ücreti istediğiniz zaman artırabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel yok. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırmışız. 1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız.

2016 yılına kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık."

SGK Başuzmanı, asgari ücrete zam yapılmaması halinde çalışanların 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağını dile getirdi.

İsa Karakaş, en az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini ve bunun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, aynı zamanda asgari ücrete komşu ücret alan milyonlarca kişiyi de kapsayacağını vurguladı.

EMEKLİLER TEMMUZ AYINDA ENFLASYON ORANINDA ZAM ALACAK

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisi ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

Böylece 4 aylık enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak belirlendi. 6 aylık enflasyon farkının belli olması için TÜİK'in mayıs ve haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklaması bekleniyor.

Fakat kök aylıkları 10 bin TL'nin altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, sıfır zam veya düşük zam alabilir. Bu durum, emeklilerin alım gücünde önemli bir düşüşe yol açabilir.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Gün Önce
Yapsalar nolcakkki .kasikla verip kepceyla geri aliniyor.2024un kira artislari faic fiyatlar ve henuz zamlanmadan gelen temel gıdalara zam yapilmasi.kredilerin ödenekleri daraltilip insanlari daha cok magdur etmek disinda baska bi cozum yaratmio insanlar maddi skntidan dolayi gecim zorlugundan dolayi intihar edio, birilerinu vuruyor,neden gelecek kaygilarindan.asgari ucretle kirada yasayip ev gecindirmeye calisanlarimiz var allah askina yazik gunah