Milyonlarca emekliye yüzde 0 maaş zammı şoku
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Milyonlarca emekliye yüzde 0 maaş zammı şoku

Milyonlarca emekli, Temmuz ayında sıfır zam alma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İşte geçen sene yaşanan durumun aynısı.

Emekli Haberleri 17 Nisan 2024 6
Milyonlarca emekliye yüzde 0 maaş zammı şoku

Milyonlarca emekliye Temmuz ayında sıfır maaş zammı yolda.

Geçen sene yaşanan senaryonun bir benzeri de bu sene yaşanacak gibi duruyor. Geçen sene seçimlerden önce 7 bin 500 TL maaş alan emekliler, kök maaşları 5 bin lira altında olduğu için yüzde 25'lik zamdan faydalanamamış ve yine 7 bin 500 lira zam almaya devam etmişti.

Aynı tehlike şimdi Temmuz 2024 dönemi iiçin de geçerli.

VEDAT IŞIKHAN'DAN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Emeklilere Temmuz ayında yapılacak maaş zammı hakkında Bakan Işıkhan şunları söyledi:

"En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz"

Bu açıklamaya baktığımızda asgari ücret ile emeklilere ek bir zam düzenlemesi olmayacağı görülüyor.

EK ZAM OLMAZSA NE OLACAK?

Şimdiye kadar açıklanan enflasyon rakamlarına göre baktığımızda SSK ile Bağkur emeklileri yüzde 25 civarında, memur emeklileri ise yüzde 20 civarında bir maaş zammı alacak. Ancak bu zamlar kök maaşlara gelecek.

10 bin TL maaş alan birçok emeklinin kök maaşı 7600 TL, 8 bin TL civarında seyrediyor. Eğer Temmuz ayında yüzde 25 zam gelirse 8 bin TL olan kök maaş, 2 bin TL artıp 10 bin TL olacak. Yani emekli hiç zam almamış olacak ve yine 10 bin lira almaya devam edecek.

7600 TL maaş alan ise 1900 TL zam alacak ve yeni maaşı 9 bin 500 lira olacak ve 10 bin TL maaş alacak.

Kök maaşı 10 bin TL olan emeklilerin maaşları ise 2500 TL zamla 12 bin 500 TL olacak.

20 bin TL alanın maaşı ise 25 bin TL olacak.

Diyelim ki kök maaş 10 bin TL'ye eşitlendi ve bunun üzerinden zam yapıldı. O zaman en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında olacak.

Fakat burada da yine birçok emekliye haksızlık yapılmış olacak. Yüksek prim yatıran ve kök maaşı 10 bin TL olan emekli ile en düşük primi yatırıp emekli olanlar aynı kefeye konmuş olacak. Kök maaşı 8 bin lira olana yüzde 60'a yakın zam yapılmış, 10 bin TL olana ise yüzde 25 zam yapılmış olacak.

Sizce nasıl bir çözüm üretilmeli? En düşük emekli maaşı ne kadar olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

KÖK MAAŞA DÜZENLEME ŞART

Eğer kök maaşlara düzenleme gelmezse yukarıda bahsettiğimiz senaryo gerçekleşir. Dileriz geçen sene olduğu gibi bu sene de emekliler görmezden gelinmez. Zam belli olduğunda bildirimle haberdar olmak için aşağıdaki linklerden finans7 mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Gelişmelerden haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Gün Önce
Haksızlık giderilmedikçe bu hükümet kay beder eyt de yaş sınırı getirilseydi bu karmaşalık asla olmazdı herkes 48 ve 50 yaş şartını kabul ediyordu en azından benim tanıdıklarım ve çevremdekiler buna razıydı,böylece kimse sesini çıkarmazdı
Ziyaretçi 12 Gün Önce
emekliliğe verilen 2000 öncesi aylık bağlama oranı /70 geri verin burdaha uğraşmayın emeklilerin onuruyla insanlığıyla Şu andaki emeklilerin durumu 1980 öncesi Rusya daki yaşlıların durumu gbi anlayana bu böyle devam ettiği müddetçe kimse Sosyal Devlet yont den bahsetmesin duzelmedigi mutdetcede kim gelirse gelsin EMEKLİLERDEN GEREKEN CEVABİ ALACAKTİR BİYLE BİLİNE BİZLERESKİ ZAMANİN ÇOCUĞU GİBİ AVUTULMAK VE HORLANMAK İSTEMİYORUZ YASAM HAKKİ BİZİM DE HAKKİMİZ
Ziyaretçi 12 Gün Önce
Bir anda seçim kazanma uğruna bu kadar emekli yapılırsa,kim ne alacaksa yerine en düşük maaş uygulaması olursa,hayır veya evet refarandum kullandığında neye neden oy verdiğini bilmeyen kesimden emekli maaşı düşük sesi en çok ordan geliyor.
Ziyaretçi 13 Gün Önce
ohhh ne iyi yaptın reisin bu emekliye ne kadar verirsen ver hep açlar..neymiş devleti cezalandırmışlar
Ziyaretçi 13 Gün Önce
Sizler maaslarinizin yarisini verin yaptiginiz savurganca yapilardan vazgecin emeklide hakkini alsa nasil gursaginizdan geciyo anlamqdim yaziklar olsun sizlere