Merkez Bankası'ndan banka kredileri için yeni karar: Resmi Gazete'de yayınlandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Merkez Bankası'ndan banka kredileri için yeni karar: Resmi Gazete'de yayınlandı

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık adımı açıklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararın detayları yazımızda.

Merkez Bankası'ndan banka kredileri için yeni karar: Resmi Gazete'de yayınlandı

Son dakika: Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık adımı geldi. Peki ne anlama geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bugün bir karar yayınlandı. 7 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre MB tarafından belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunluk arşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak. 

Merkez'in son PPK toplantısı özetinde bunun mesajı verilmiş ve "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir" denmişti. Bu açıklama sonrası Resmi Gazete'de şu karar yayınlandı:

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)'e aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Kredi büyümesine dayalı geçici uygulama

GEÇİCİ MADDE 16- (1) Bankalarca ve finansman şirketlerince kullandırılan nakdi kredilerden usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen krediler için büyüme oranının 29/3/2024 hesaplama tarihinden 3/1/2025 (dâhil) hesaplama tarihine kadar bir önceki hesaplama tarihine göre yüzde 2’nin üzerinde olması halinde bu oranı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık bloke olarak tesis edilir.

(2) Birinci fıkrada yer alan büyüme oranı Merkez Bankasınca belirlenen kredi türleri için daha yüksek uygulanabilir. Kredi büyüme oranları zorunlu karşılığa tabi kuruluşların bilanço büyüklüklerine, zorunlu karşılığa tabi kuruluşların türüne veya grubuna göre Merkez Bankasınca farklılaştırılabilir.

(3) Bu madde kapsamında yer alan büyüme oranları usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen hesaplama yöntemine göre dört haftada bir cuma günleri itibarıyla hesaplanır.

(4) Tesis, hesaplama tarihini takip eden iki hafta sonraki cuma günü başlar, tesis başlangıcını takip eden elli ikinci haftanın perşembe günü sona erer.

(5) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun izni ile 31/12/2022 tarihinden itibaren faaliyete başlayan bankalara ve finansman şirketlerine bu madde hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

NE ANLAMA GELİYOR?

Kredi büyüme oranına dayalı ek zorunlu karşılık geldi. Hızlı kredi dağıtanlar ek menkul tesis etmekle kalmayıp, MB'ye nakit de yatıracaklar. Son MK kararında da bu sıkılaşmanın geleceği ima edilmişti.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç