Mahfi Eğilmez, asgari ücretli ve emekliye nasıl zam yapılabileceğini açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mahfi Eğilmez, asgari ücretli ve emekliye nasıl zam yapılabileceğini açıkladı

Mahfi Eğilmez yaptığı son dakika açıklamasında emekli ve asgari ücretlilere nasıl zam yapılacağı konusuna değindi.

Çalışma Hayatı 19 Nisan 2024 0
Mahfi Eğilmez, asgari ücretli ve emekliye nasıl zam yapılabileceğini açıkladı

Mahfi Eğilmez, Asgari ücret ve emekliye nasıl zam yapılacağını açıkladı.

Asgari ücret ve emeklilere hem seçimden önce hem d seçimden sonra kapılar kapatılmış, enflasyon düşmeden verilen zamların eridiği, bu nedenle ilk iş olarak enflasyonun düşürülmesi gerektiğine yer verilmişti. Seçim sonrasında ise Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücrete de emeklilere de ek bir zam olmayacağını, nasıl konuşulduysa o şekilde zam yapılacağını söyledi.

10 bin lira alan emekliler, 17 bin lira alan asgari ücretliler Temmuz ayında dişe dokunur bir zam beklerken asgari ücrete za myapılmayacak olması, emeklilere ise sadece enflasyondan dolayı uğranan zarar kadar zam verilecek olması tepkilere neden oldu.

Ünlü İktisatçı Mahfi Eğilmez ise kamuda yapılan israflara değinerek bu işin nasıl çözülebileceğine dair bazı bilgiler verdi.

Kasanın durumunun uygun olmadığını, ciddi bir bütçe açığı olduğunu, Merkez Bankası'nın tarihinde ilk defa 800 mkilyar lira zarar ettiğini ve bunun çok büyük bir rakam olduğunu söyledi.

Halk TV'den İsmail Küçükkaya'ya konuk olan Mahfi Eğilmez, burada yaptığı açıklamada 16 milyon emekli, 7 milyon asgari ücretli olduğunu söyledi. Diğer düşük ücretli çalışanlar ile birlikte 27 milyon civarında insanın düşük maaşlarla geçinmek zorunda kaldığını söyleyen Eğilmez, kasanın durumunun müsait olmaması nedeniyle bu vatandaşlara sırt dönülmemesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlar yaşam savaşı veriyorlar, enflasyon da önlenemiyor. Kalıcı olarak enflasyonun düşeceğine dair elimizde gösterge yok. Bizim bu insanları hızla artan enflasyona ayarlamamız lazım"

PEKİ ZAM NASIL YAPILIR?

Zamanında Hazine Müsteşarı olarak görev yaptığında altında Renault araba olduğunu, Mercedes olmadığını, ancak şimdi en düşük düzeydeki ilçe müdürünün bile altında son model arabalar olduğunu söyleyen Eğilmez, "Bunu nasıl yaparız? Kamu israfını keserek. İnanılmaz bir kamu israfı var. Ben Hazine Müsteşarı olduğumda benim arabam Renault’ydu. Ben de buna niye biniyorum, Mercedes isterim falan gibi düşünceler asla aklıma gelmedi. Şimdi en düşük düzeydeki bir ilçe müdürünün altında son model arabalar. Biz bununa bir yere varamayız. Kamu israfını keserek bu işe kaynak bulunabilir" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç