Kota sınırı piyasayı bozdu: Trafik sigortası poliçe fiyatları fırladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kota sınırı piyasayı bozdu: Trafik sigortası poliçe fiyatları fırladı

Trafik sigortasında kota sınırı fiyatların uçmasına neden oldu. Binlerce kişi, kota sınırı nedeniyle sigorta yaptırmıyor.

Taşıt 17 Mart 2024 0
Kota sınırı piyasayı bozdu: Trafik sigortası poliçe fiyatları fırladı

Son dakika: Trafik poliçesi fiyatları fırladı.

Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekli bugün kaleme aldığı yazısında trafik poliçelerine ilişkin detaylara yer verdi. Sigorta ve resüans şirketleri, trafik sigorta poliçelerinden ciddi oranda zarar ediyor. Sektörün tepe kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda geçen sene sigorta şirketleri, trafik sigortalarından 12 milyar lira zarar açıkladı.

Bu alanda poliçe kesen 31 şirketin sadece 7'si zarar açıklamadı.

En fazla zarar eden kişi ise yedek parça ve işçilik maliyetleri ile kazaların artmasında görülünce sigorta şirketleri de trafik poliçesi kesmemek için acentelerine kota koymaya başladı. Belirlenen kotanın aşması sonrası şirkelter yüksek oranda teklif vermeye başlıyor.

Tüm poliçeler içinde normal bir sigorta şirketinin trafik sigorta kesme oranı yaklaşık yüzde 40 seviyesindeydi. Ancak yeni rakam şimdi yüzde 20 ile 25 arasında. Bu da şirketlerin yüksek oranda fiyat sunması ve riskli müşteri seçmesi gibi faktörler oldu.

Bir sigorta acentesi, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "Pandemi öncesi tüm poliçelerimizin yüzde 40-45'ini trafik poliçeleri oluşturuyordu. Aslında bizim en fazla poliçe kestiğimiz alan bu. Ancak pandemi sonrası başlayan enflasyonist ortam, hasar tazminat oranlarını yukarı çıkardı. Dolayısıyla trafik poliçe fiyatları yükseldi. Ancak hükümet sigorta poliçe fiyatlarının artışını önlemek amacıyla belli standartlar getirdi. Bu yılbaşı itibarıyla Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre, zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Bu oran, 2023 Mayıs'ından itibaren aylık yüzde 2 olarak uygulanıyordu. Tabii bu rakamlar şirketleri kurtarmayınca kibarca reddetmeye başladılar" ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLER KAÇIYOR

Şirketlerin zarar etmesi sonrası alternatif gelir yöntemlerinin aranmaya başlandığını söyleyen acente sahibi, normalde binek bir araç için 6400 lira trafik sigortası çıktığını söyledi. Acente sahibi, "Müşterimiz 10 yıldır bizimle çalışıyor; ama sigorta şirketi kotan doldu diye zorunlu trafik sigortasını yapmıyor. Yapabilmemiz için konut, hayat, sağlık sigortalarını da ek olarak yapmamız gerekiyor. Yapmayınca da ekranımızı kapatıyor" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç