IMF'den Türkiye ve Mehmet Şimşek açıklaması: Bize gelselerdi biz de bunu söylerdik
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

IMF'den Türkiye ve Mehmet Şimşek açıklaması: Bize gelselerdi biz de bunu söylerdik

IMF'den Mehmet Şimşek'in ekonomi programına ve politikalarına tam destek geldi. IMF, kendilerine gelinmesi durumunda böyle bir program önereceklerini söyledi.

Ekonomi 21 Nisan 2024 0
IMF'den Türkiye ve Mehmet Şimşek açıklaması: Bize gelselerdi biz de bunu söylerdik

Türkiye seçim sonrası sıkı para politikasına iyice girdi. Kemerler sonuna kadar sıkılacak ve bu şekilde enflasyonun düşmesi sağlanacak. IMF'den ise bir son dakika açıklaması geldi.

Seçim sornası göreve gelen Mehmet Şimşek, ciddi bir parasal sıkılaşmaya gideceklerini söyleyerek art arda faiz artırımlarına gitti. Bunun yanı sıra son dönemlerde kamu harcamalarının ciddi anlamda kısılacağı, kamunun kemer sıkacağı açıklamaları da art arda geliyor. Ekonomide Orta Vadeli Program işlemeye devam ederken en önemli hedef, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları yapılmaya başlandı. Düzenlenen bu toplantılarda Avrupa ülkeleri ile gelişmekte olan ülkeler için bazı değerlendirmeler yapıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer burada yaptığı açıklamada Türkiye'deki ekonomi politikasını değerlendirdi. Türkiye'de geçen sene seçimden sonra ekonomide ciddi bir politika değişikliği gördüklerini, parasal kısımda sıkılaşma ve mali tarafta ise deprem nedeniyle artan harcamaları karşılamak da dahil olmak üzere mali konsolidasyon olduğuna dikkatleri çekti.

Bazı başarılar gördüklerini söyleyen Kammer, dezenflasyon tarafındaki başarıların ise uzun zaman sonra sonuçlarının alınacağını söyleyerek, "Ancak bu politika ortamı sayesinde Türk ekonomisine yönelik kırılganlıklar azaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Şimşek ile dün görüşdüklerini söyleyen Kammer, Bakan Şimşek'in "reformların uzun vadeli bir program olduğuna" dediğini aktardı ve bu programın yürütüleceğini söyledi.

BİZE SORSALAR BİZ DE AYNISINI SÖYLERDİK

Kammer, açıklamasının devamında programın işlemesi durumunda ekonomik görünümün düzeleceğini, enflasyonun düşeceğini söyleyerek, "Programın kırılganlığı daha da azaltması, enflasyonu zaman içinde kalıcı bir şekilde düşürmesi ve aynı zamanda yatırım için gerekli ortamı yaratması bekleniyor. Böylece büyüme modelinde bir değişime ve büyümenin yeniden dengelenmesine sahip olunacak" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'NİN İMF PROGRAMINA İHTİYACI VAR MI?

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, IMF programı getirir mi sorularını çokça sordururken bu soru Kammer'e de soruldu. Kammer ise yürürlükteki programı desteklediklerini, eğer kendilerine gelselerdi bu şekilde bir program önereceklerini söyleyerek, "Öncelikle yürürlükteki reform programını destekliyoruz. Biz de Türkiye'ye oradaki ekonomi ekibinin izlediği programı tavsiye ederdik. Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç