Acil paraya ihtiyacı olanlara tefeciden anında kredi: Birçok kişi felaketi yaşadı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Acil paraya ihtiyacı olanlara tefeciden anında kredi: Birçok kişi felaketi yaşadı

Bankalar kredi musluklarını kısınca tefecilere gün doğdu. Paraya ihtiyacı olanlar tefecilerin eline düştü.

Kredi 11 Nisan 2024 08:53 0
Acil paraya ihtiyacı olanlara tefeciden anında kredi: Birçok kişi felaketi yaşadı

Bankalar kredi vermeyince tefeciler yeniden piyasaya çıktı.

Sıkılaştırma adımları kapsamında bankalar kredi musluklarını iyice kıstı ve faiz oranlarını rekor seviyelere kadar çıkardı. Bankalara kredi çekmek için giden vatandaşlar, olumsuz cevap alınca para ihtiyacını farklı yerlerden karşılamak için arayışlara başladı. Bu da tefecilere gün yüzünü gösterdi.

Nakit paraya ihtiacını varsa anında çözelim mottosu ile piyasaya çıkan tefeciler, paraya ihtiyacı olanları ağına düşürüyor ve senet imzalatarak ve eğer çekilecek para çoksa ipotek karşılığında para veriyor. Faiz oranları da oldukçayüksek olurken para almak için emlakçılarda ya da galericilerde biraraya geliniyor.

Senetler imzalanıyor ve eğer çekilecek para çoksa ipotekler yapılıyor ve taşınmazlara satılamaz şerhi konuluyor.

Daha sonra imzalar atılıyorve para veriliyor. Belli süre sonra ise işler değişmeye başlıyor. Tefeciler, belli bir süre sonra borçlu ile iletişime geçerek faiz oranlarında güncelleme yapacağız diyerek daha fazla geri ödeme istiyor. Vatandaşlar ise böyle durumlada ya fazla para vermeye razı oluyor, ya elindeki maldan oluyor ya da mahkeme yoluna başvurarak hakkını aramaya çalışıyor.

Bazı durumlarda ise tefeciler, parayı vermedin yalanı ile daha fazla para koparmaya, sahte senetlerle dolandırmaya çalışıyor.

ÇOK KİBARLAR

Tefecileri telefonla aradığınızda karşınıza gayet kibar konuşan isimler çıkıyor ve ofise davet ediliyor.

Daha sonra para teslim ediliyor ve para teslimi sonrası faiz oranları artırılarak vatandaşlardan daha fazla para isteniyor. Para ödenmeyince de tehdit ve şantaj devreye giriyor.

Avukat İsmail Hekimoğlu konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında ,"Aslında bilindik tefeci sistemi işliyor. Ancak son dönemde bankalar kredi vermeyince, kartlardan nakit çekimler kısıtlanınca vaka sayıları iyice arttı. Müvekkilim olan Nihat T. Bu mağdurlardan biri. 4 ay önce İstoç’ta bir galericiden yüzde 6 ile 100 bin lira para alıyor. Kendisi ödemelerini günü gününe yapıyor. Aradan 3 ay geçtikten sonra ‘faizler güncellendi. Yeni senet yapacağız’ deniliyor. Ofise giden Nihat T’ye yüzde 10 faiz oranı ile yeni sözleşme dayatılıyor. Bunu kabul etmeyince de darbediliyor. Olay mahkemeye taşındı ancak tefecilerin tehditleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç