A Haber: En düşük emekli maaşı değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

A Haber: En düşük emekli maaşı değişiyor

A Haber'den son dakika açıklaması geldi ve en düşük emekli maaşına zam geleceğine yer verildi.

Emekli Haberleri 14 Nisan 2024 22:45 20
A Haber: En düşük emekli maaşı değişiyor

A Haber: En düşük emekli maaşı değişiyor.

A Haber canlı yayınında bir son dakika açıklaması yapıldı ve yapılan açıklamada 3 aylık enflasyon rakamlarının belli olmasından sonra en düşük emekli maaşıan gelebilecek zaman ilişkin detaylara yer verildi. 17 milyona yakın emekliyi ilgilendiren maaş zammı için A Haber'de son dakika bilgisine yer verildi. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Maaş zammı ne kadar? İşte gelen son dakika bilgileri.

Memur ve emekli zammı haberleri için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

Takvim Yazarı Faruk Erdem yaptığı açıklamada 2024 yılının emekliler yılı olarak ilan edildiğini ve promosyon zammı, Ocak ayında yapılan seyyanen artışların yanı sıra Temmuz ayında da maaş zammı yapılacağını söyledi. Erdem açıklamasında belediye toplu ulaşımlarından ücretsiz ya da indirimli faydalanma, tren ve uçak ile otobüs yolculuklarında da yüzde 10'luk indirimlerin yolda olduğunu söyledi.

Bankalarla yapılacak protokol ile emeklilere daha uygun faizli ve daha yüksek vadeli kredi verilmesinin de önü açılacak. Temmuz ayında ise maaşlar yeniden ele alınacak.

Geçen sene 7500 TL olan en düşük emekli maaşı, Ocak 2024'te yapılan ek zam ile 10 bin liraya çıkarılmıştı. İkramiye ödemeleri ise yüzde 50'lik artışla 3 bin liraya çıkarıldı. Kök maaşı 10 bin liranın altında olan emeklilerin ise maaşları 10 bin liraya çıkarılırken bu maaşın Temmuz ayında da gündeme geleceği ve düzenleme yapılacağı bildirildi.

Temmuz ayında memurlar ile memur emeklilerine yüzde 10'luk TİS zammına ek olarak enflasyon farkı verilecek. SSK ile Bağkur emeklileri ise ilk 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar maaş zammı alacak.

Faruk Erdem konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl Ocakta yüzde 15 çıkan 6 aylık enflasyon zam oranı yüzde 30'a Temmuz ayında ise yüzde 17 çıkan 6 aylık enflasyon zam oranı yüzde 25'e yükseltilmişti. Bu yılın Ocak ayında ise yüzde 37 olan 6 aylık enflasyonun üzerine refah payı eklenerek tüm emeklileri yüzde 49.25 oranında zam yapılmıştı. Şimdi Temmuz ayı için de benzer bir senaryo gündemde. 6 aylık enflasyon 3 Temmuz'da açıklandıktan sonra hükümet değerlendirmesini yaparak yeni zam oranını açıklayacak" ifadelerini kullandı.

İlk 3 aylık rakamlar ise geçen gün belli oldu ve SSK ile Bağkur emeklilerine şimdiden yüzde 15.06'lık zam oluştu. 3 ay daha enflasyon açıklanacak ve 3 Temmuz'da SSK ilr Bağkur emekli maaş zammı belli olacak.

Enflasyon tahminlerine göre memurlar ve memur emeklilerinin yüzde 19 civarında maaş zammı alması bekleniyor. SSK ile Bağkur emeklileri yüzde 24 civarında bir zam alacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DEĞİŞECEK

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşının değişeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Mart ayı enflasyonu açıklanmıştı o zaman da yıllık enflasyon yüzde 65'ti. Sayın Şimşek mayıs ayı yani tepe noktası dediğimiz yüzde 75 oranında olabilir dendi ama bundan sonrasında da yavaş yavaş düşüşe geçeceğini söyleyebiliriz.

Burada çok merak ediliyor, emeklilerimiz memurlarımız onlar yılda iki defa zam alıyorlardı ve TÜFE enflasyon oranındaydı. Burada temmuz ayında çıkacak olan veriler ışığında ne olabilir diye bir tahminde bulunduk.

Ocak ayı enflasyonumuz yüzde 6.70, Şubatta 4.53, Martta 3.16. 3 aylık toplam yüzde 15.05. Bunu düz mantıkla toplayamıyoruz bir hesaplama tekniği var.

Mart ayına kadar şu an her şey netleşti ama marttan sonra ne olacak? Bunu nasıl hesaplayabiliriz? İşte orada da tahminler devreye giriyor.

Yıllık enflasyon devreye giriyor. 2024 yıllık enflasyonu Merkez Bankası yüzde 30 ile 42 arasında yüzde 36'lık bir enflasyon verisi üzerinden değerlendiriliyor.

SSK 2000 öncesinde emekliliğimiz varsa şu an 11.367 TL maaş alınıyor. Garanti kesin olan 1.710 TL'lik rakam cepte. Ocak ve haziran ayında enflasyon verisi tahmini olarak yüzde 24 çıkması bekleniyor. Buna göre de o zaman 14.095 liraya erişmiş olacak.

SSK 2000 sonrasında 7.049 TL en düşük maaşı. Bu rakam 10 bin TL'ye tamamlanıyor destekle. 1.060 TL'lik zam garanti. 8.740 TL'ye erişmiş olacak ocak ve haziran ayıyla birlikte. Buradaki rakam 10 bin TL taban aylık uygulamamız vardı 8.740 TL olduğu taktirde onlara bir zam yapılamayacak. Yapılamadığı taktirde de Sayın Cumhurbaşkanı bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıp bunun üzerinden iyileştirilmeler yapılacağı ile ilgili geçmiş dönemde mitinglerinde haberini vermişti.

.Bağ-Kur(esnaf) 10.178 TL güncel. 1.531 TL'lik zam cepte. Tahminlere göre 12.620 TL olacak.

Bağ-Kur(tarım) 8.089 TL güncel maaş. 1.217 TL'lik zam cepte. Tahminlere göre 10.030 TL olacak"

10 BİN TL'LİK EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Yılmaz canlı yayında yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşına gelecek zam ile ilgili, "Peki ne olabilir orada da en düşük taban aylık? Eğer yüzde 24'lük ocak haziran ayı enflasyonu varsa kabaca yüzde 25 dersek bu rakam 12.500 TL veya 15.000 TL olması muhtemel gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sizce en düşük emekli maaşı kaç TL olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

NET ZAM TARİHİ BELLİ OLDU

3 Temmuz tarihinde Haziran enflasyonu açıklanacak ve emekli zammı belli olacak. Zam belli olduğunda bildirimle haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (20)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 19 Gün Önce
en düşük emekli maaş adalet varsa asgari ücretin üzerinde olmalı
Ziyaretçi 20 Gün Önce
Seyyaren değil kalıcı maaş zammı istiyoruz. Aylık bağlanma oranını 2008 öncesi ne intibak ettirin
Ziyaretçi 20 Gün Önce
yeter neyinize yetmiyor hergun lokantada yemek yiyiyorum evim kira yinede 5 bin TL kalıyor en yüksek kira 2000 TL neguzel emekli abilerim sağolsun bu hale getirdiler ellerinden öpüyorum hepsinin
Ziyaretçi 20 Gün Önce
En az 25000 olması lazım zaten gelmeden ve cebe girmeden zam buhar olup gidiyor
Ziyaretçi 20 Gün Önce
en az 20000 olmali